Nominert: -Å herrejemini, hurra!, jubler hun, tydelig beæret over det hun kaller en herlig nyhet.

-Bare det å være nominert. Ei stor fjær i hatten for meg. Utrolig artig, sier hun. Anne Semb, kulturentusiast og kreativ døråpner i Kvæfjord. Grunnlegger av Fårebygget galleri & atelier i 2004, som siden har vært som et kulturhus for både amatører og profesjonelle kunstnere. Konserter, kurs og utstillinger, egne og andres, har lokket folk til det sjarmerende gamle fjøset i Bergsveien på Borkenes. Her har store og små utøvere fått boltre seg under hennes kreative vinger.

-Jeg trives best som kunstnerisk leder. Resten av jobben er det andre dyktige voksne fra Borkenes som tar seg av, sier hun.

Hele spekteret

Hun har et brennende hjerte for at barn og unge skal få slippe til. For noen år siden startet hun barne- og ungdomsteateret ”Uten Sidestøkke” sammen med Berit Sandvik, Anita Robertsen og Liz Mari Vangsvik. Siden da har 25 aktører fra førskolealder opp til ungdomsskolealder hatt stor suksess med ulike forestillinger.

-Jeg er litt opptatt av alder, og spesielt moro er det når hele spekteret deltar sammen. Unge og gamle. Profesjonelle og amatører. Vår yngste utstiller til nå er femten år, den eldste over åtti. Det er så mange uskrevne regler i kunsten, og de vil jeg litt bort fra. Unge jenter sammen med Mannskoret er noe av det vi planlegger. Alle lærer av hverandre, mener hun.

Hjulvisp i samfunnet

Anne Semb drar gjerne med seg hele bygda når hun er inspirert. Som da hun etablerte den årlige julevandringen sammen med Marianne Vaskinn. Etter få år har den blitt en førjulstradisjon. En kjempedugnad blant bygdas lag og foreninger, der deltakerne får oppleve små kulturelle innslag underveis gjennom vandringa. Forleden år deltok så mange som 600 mennesker. Ikke rart hun ble tildelt den nasjonale Frivillighetsprisen i 2010. Hun er som en hjulvisp i lokalsamfunnet, het det fra juryen.

-Jeg vil ikke ta all æren selv, man må være flere for å få til noe sånt, sier hun beskjedent.

-Nok av ideer

Planene fremover er mange. Egen maleriutstilling i Fårebygget til sommeren. Til høsten ei forestilling med barneteateret i samarbeid med Revylaget og Kvæfjord perc & blås.

-Ideer har jeg nok av. De fleste blir realisert, men noen faller altså i hodet på meg, humrer hun, og legger til at fra høsten tar hun ett års permisjon fra lærerjobben ved Borkenes skole. Tida skal vies nok et nytt prosjekt. Ei bok med nordnorske barnesanger.

-Det blir både gamle og nye sanger, med mine egne illustrasjoner. Jeg planlegger også innspilling av en CD til boka i samarbeid med Musikk i Troms, forteller hun.

Mange strenger

Boka skal ut neste vår. Imens skal kulturen fortsatt blomstre i Fårebygget.

-Ting skjer. Utstillinger og konserter vil vi alltid ha, sier hun.

Selv spiller hun bokstavelig talt på mange strenger. Litt fiolin, litt piano, litt bass. Ja, til og med trekkspill.

-Jeg kan liksom ingenting skikkelig, jeg er mer sånn johoi. Liker å ha det artig.

Beæret

For elleve år siden ble Anne Semb tildelt Kvæfjord kommunes kulturpris. Hun er ikke mindre beæret over å være kandidat til nok en kulturpris.

-Det hadde jo vært artig å vinne. Sønnen min mobber meg, han sier jeg bare tuller rundt i fjøset. Tenk om han fikk se meg vinne en pris som denne.

Teater: Anne Semb har et brennende hjerte for at barn og unge skal få slippe til. Hun er en av drivkreftene bak barne- og ungdomsteateret ”Uten Sidestøkke”. Foto: Atle Trondsen
Grunnlegger: Anne er grunnlegger av Fårebygget galleri & atelier i 2004, som siden har vært som et kulturhus for både amatører og profesjonelle kunstnere. Foto: børge hoseth, børge hoseth
Julevandring: Sammen med Marianne Vaskinn etablerte Anne den årlige julevandringen på Borkenes. Her fra vandringen i 2014. Foto: Øivind Arvola Foto: Oivind Arvola