Nominert: Før påske i år slapp Lars Bremnes ut musikkvideoen ”Elias sang”. Den handler om flyktningen Elias som drømmer om et normalt liv, og til nå har den vært spilt over 305 000 ganger på nett.

-Jeg syntes historien var vanskelig å skrive, så jeg gjorde den til en musikkvideo. Jeg la den ut, og det sa pang!

Emigrantviser

Nå har han fått teksten oversatt til flere språk, og i neste uke skal den urfremføres på arabisk av Harstads fribymusiker Abazar Hamid.

-Jeg er invitert til å holde en konsert med egne og tradisjonelle emigrantviser på Nasjonalbiblioteket, sier han, og legger til at han er opptatt av flyktningproblematikken.

-Vi må ikke glemme at det er mennesker vi snakker om. Vi kan dra paralleller til den tida vi nordmenn utvandret. Det viser at historien gjentar seg, og at alle kan havne i en sånn situasjon, sier han.

Bakgrunnen for konserten er at Europa er midt i den største folkevandringen siden andre verdenskrig.

Sinnsro

Visesangeren og låtskriveren fra Svolvær har et spesielt hjerte for Nord-Norge.

Men det var ikke før i 2007 at han vendte nordover for å bosette seg i Harstad. Til da hadde byen bare vært et sted der han stoppet for å kjøpe softis i sommerferien.

-Jeg hadde ikke engang hørt om Folkeparken. Jeg hadde lenge hatt et ønske om å flytte nordover. Så ble jeg med på lasset da kona mi fikk jobb i Musikk i Troms, forteller han.

Siden da har han fristet tilværelsen som frilanser. Det har den tidligere læreren aldri angret på.

-Jeg var nok litt inspirert av broren min, han var beviset på at det var mulig.

I dag kan man hente det beste fra hele verden uansett hvor man jobber. Fordelene ved å bo i nord er frynsegoder som naturen og lyset. Til nå har det gått bra nok til at jeg beholder sinnsroen og får sove om natta.

Huskunstner

Som Harstad Kulturhus` første huskunstner (Artist in Residence) i 2014 var han kunstnerisk ansvarlig for ulike produksjoner. Han fikk dermed muligheten til å gjøre ting han hadde drømt om, som å slå et slag for nordnorsk popmusikk. -Jeg fikk med meg både lokale ungdommer og rutinerte musikere på konserten Groove i Nord. Totalt 14 artister som jobbet sammen med popmusikk fra min egen ungdomstid som inspirasjon, forteller han.

Viseverft

For noen år siden prøvde Lars Bremnes å etablere viseklubben Harstad Viseverft sammen med Bjørn Tyldum og Merete Klæboe.

-Vi ønsket oss en møteplass med unge i startgropa. Det ble noen intime konserter med mange fine øyeblikk på Nordlændingen. Dessverre ble det krevende å holde det gående. Ingenting gjør seg selv, det må ei fast hånd til. Men det er ikke umulig at vi starter opp igjen. Jeg ønsker mest av alt at Harstad hadde en rytmisk scene der unge talenter fikk utfolde seg. En uteplass som tar sjanser. Det er litt trist at når de begynner å bli gode, forlater de byen.

Dyrebar tid

Til nå har han seks album med eget stoff på samvittigheten, samt to plater sammen med broren Ola og søsteren Kari. Og han går en spennende høst i møte, med konserter på Østlandet og på Svalbard.

-Svalbard har alltid vært forlokkende, men jeg har aldri holdt konserter der. Det skal bli spennende med en helaften der oppe, sier han.

Midt i travelheten kan han ha et ønske om å være utilgjengelig.

-Jeg drømmer ofte om å slå av mobilen, se utover en fjord og bare skrive. Så hvis jeg vinner kulturprisen, kan jeg kanskje få frigjort litt tid. Tida er det mest dyrebare jeg har. Men uansett hvem som vinner, så er det en ære å være blant de nominerte.

kjent: Lars Bremnes i kjent stil.
Plateutgivelser: Lars Bremnes har hitil seks album med eget materiale. Stayer, som kom ut i 2008, er ett av dem. Foto: Bente-Lill Dankertsen
Inspirasjonskilde: -Jeg var nok litt inspirert av broren min, han var beviset på at det var mulig, sier Lars. Her avbildet sammen med bror Ola. Foto: Presse