HArstad: Drømmestipendet består av 100 stipendier à 10.000 kroner, og deles ut av Norsk kulturskoleråd og Norsk Tipping.

Hvert år siden 2006 har en av Harstads nominerte fått stipend. Ikke mange andre kommuner kan skilte med en så stabil leveranse av talenter.

Årets juryledere for Drømmestipendet er fiolinistsøskenene Eldbjørg og Ragnhild Hemsing,

– Drømmestipendet tildeles ungdom i en alder der mye forandrer seg, og behovet for å bli sett og få påfyll av inspirasjon kan være avgjørende for den videre satsingen. Drømmestipendet er en flott synliggjøring som gir barn og unge muligheter til å utforske og utvikle seg, sier Eldbjørg og Ragnhild Hemsing.

Dans og sang

Harstad har flere nominerte i år.

Freya Borghild Torsfred (17) nominert innen dans.

– Dans er en stor del av livet mitt og mer enn bare en hobby. Til sommeren har jeg danset i totalt 12 år, 11 av disse årene på Harstad kulturskole, sier danseren som startet med klassisk ballet da hun gikk i 2.klasse, og som senere startet med jazz og moderne dans, sier Freya har hatt hovedrollen i «Ida´s blomst» og «Trollmannen fra Oz».

Maryann Noor Risbøl Berntsen (19) har stor interesse for musikk og er glad i å synge.

– Da jeg var 14 år gammel fant jeg ut at jeg ville prøve å ta interessen seriøst og begynte med pianotimer, men pianolæreren min mente at jeg heller burde ta sangtimer, så da ble det slik, sier hun.

Den tredje fra Harstad er 17 år gamle Nora Berg Markussen som skriver låter.

– Jeg har holdt på med musikk så lenge jeg kan huske og det er noe jeg virkelig brenner for. Jeg har skrevet forskjellige egne tekster opp gjennom årene, men de siste årene har jeg virkelig fått sansen for visesang og tekster på nordnorsk. Å skrive melodi og arrangement til gamle dikt er også noe jeg syns er veldig interessant og lærerikt, og ikke minst morsomt, sier hun.

– Det er dette jeg ønsker å leve av.

Kunst og trommer

Også andre kulturskoler i regionen har nominert kandidater i år. Fra Skånland kommer Jonas Larsen (13) som satser på visuell kunst.

– Jeg har alltid vært veldig glad i å tegne, og har gjort det stort sett hver dag siden jeg var tre år. Jeg begynte som kunstelev på ETS kulturskole for tre år siden, og der har jeg lært mange nye teknikker innen maling og tegning. Jeg kan også den japanske papirkunsten origami, sier han.

Fra Tjeldsund kommer Sander Røberg (14) som spiller trommer.

– Jeg begynte i ETS kulturskole for noen år siden på gitar, men nå er det trommer som gjelder. Jeg spiller i band, og øver mye sammen med musikklærerne mine, bandet og alene, sier han.

Vinicjuzh Kowalezyk (16) fra Evenes kom til Norge fra Polen for to år siden.

– Jeg var med på å vinne polsk mesterskap for lag i 2012, sier han om interessen for breakdance.