Fredag inviterte Forsvarets Musikkorps Nord-Norge (FMKN) overfor Norges Veteranforbund for Internasjonale Operasjoner (NVIO) avdeling Harstad til konsert til ære for veteraner som har deltatt i internasjonale operasjoner, og deres pårørende.

Flere historier fra veteraner ble fortalt av Jon Ivar Kjellin, sjef for Sjøkrigskolen. Han delte også sine egne opplevelser. Kjellin har tidligere vært sjef for Kystjegerkommandoen i Harstad.

Oppdrag

Kjellin var den første som reiste ut for Kystjegerkommandoen etter at den ble erklært operativ i 2005. Han var i Afghanistan høsten 2005 og våren 2006.

– Jeg var hjemme da de dramatiske bildene fra 7. februar 2006 rullet over TV-skjermen. På nyhetene så jeg bilen min stå i brann, og det andre laget som hadde overtatt etter oss sto i kamp. Etter hendelsen dro jeg til Afghanistan og overtok sammen med laget jeg hadde med meg, sier Kjellin.

Situasjoner som fortonet seg som fredfulle kunne også være mye spenning i, forteller Kjellin.

– Alle vil høre om skuddvekslinger og dramatiske hendelser. Under disse operasjonene levde man med en risiko hver dag. Jeg ønsker ikke å overdramatisere det heller. Den beste tiden jeg hadde i tjeneste var tiden i Afghanistan. Det høres kanskje litt rart ut, men det er fordi jeg har fått mange opplevelser og intensiv læring av alt som skjedde rundt, sier han, og fortsetter:

– Samholdet ble også veldig sterkt. Noe kunne fortone seg som en avansert speidertur, men man visste aldri hva som lurte rundt neste sving.

Tung tid

Det har Kjellin fått erfare flere ganger. I 2010 ble Simen Tokle, Trond Bolle, Andreas Eldjam og Christian Lian drept, da kjøretøyet de satt i ble rammet av en veibombe i landsbyen Almar i Afghanistan.

– Det var et område som jeg hadde kjørt i mange ganger, og vært ute på de samme stedene på oppdrag. Men de var uheldige. En bombe lå på veien, og den ble aktivert.

Kjøretøyet var det siste i en kolonne på syv-åtte kjøretøy.

– Jeg var hjemme, sjef for avdelingen og hadde sendt dem ut. Jeg var på søndagstur med familien da jeg fikk telefon om det som hadde skjedd. Det ble en spesiell tur ned fra fjellet.

Det tyngste Kjellin har opplevd i sin karriere er å miste de fire i Afghanistan.

– Det var jeg som sendte de ut. Da er det tøffeste å miste de, og møte familiene og se de i øynene.

– Jeg kan leve med det som skjedde, for med hånden på hjertet kan jeg si at vi gjorde det vi kunne for at de skulle klare seg og ha god trening i forkant.

Kjellin forteller at han har prøvd å gjøre det han kan for familien, og for de som hadde tilknytning til soldatene som falt.

– Det var tungt, og forferdelig for familiene som mistet sine. Avdelingen har heldigvis reist seg, og fortsatt og løse oppdrag for Norge.

Fornøyd

Omtrent 250 var i salen under fredagens veterankonsert. Geir Nordeng, sjef for FMKN, forteller at slike konserter er midt i deres kjerneoppdrag.

– Det å kunne hylle veteranene som er så viktige for nasjonen er svært viktig for oss, sier Nordeng.

– Dette er noe vi ønsker å gjøre årlig.

KONFRANSIER: Jon Ivar Kjellin har vært i yrket siden 1984, og var også konsertens konfransier. Foto: Kåre Torvanger