Torsdag presenterte Maria Utsi sitt første festspill. Hun hadde på forhånd gått ut og lovet en sterk satsing på det nordnorske. Og det har man fått. Artister med adresse i nord gjennomsyrer programmet, ispedd et og annet nasjonalt og internasjonal navn og ensemble.

- Jeg føler jeg har levert det jeg sa jeg skulle, sier hun.

Storsalen

Årets festspill åpnes med bestillingsverket "Kjetterbålet" av bodøbandet Kråkesølv, 18. juni. Det var skrevet til Varangerfestivalen, og første gang fremført i fjor. Bandet blir forsterket i år med strykere fra Arktisk Sinfonietta.-  Et fabelaktig verk om heksebrenning i Finnmark, sa Maria Utsi da hun presenterte årets program.

Videre blir det i storsalen verdenspremiere på Jo Strømgrens "Carmen", med Nord-Sveriges Norrdans. - Vi er stolte over å ha booket Sveriges nordligste dansekompani for første gang til festspillene. Kompaniet passer perfekt inn i festspillenes nordlige fokus, sier Maria Utsi.

Anneli Drecker og MiN-emsemblet samarbeider for første gang. Det er basert på hennes plate "Rocks and Straws", basert på tekster av Arvid Hanssen, oversatt til engelsk av Roy-Frode Løvland. Tekstene har sin rot i områdene rundt Harstad, i Lenvik og Dyrøy, hvor Hanssen hadde sin oppvekst og sitt virke. Nå med urfremføring av flere nye låter! .

Tirsdag blir det "Lausdans i uniform" et lekent fletteverk som tar for seg militærmusikk og dans i nord, med Kartellet og FMKN. Ide, manus og regi er av Anders Eriksson. I denne produksjonen medvirker også felespilleren Erlend Viken. Kartellets Sigurd Johan Heide har ved flere anledninger samarbeidet med idémaker og regissør Anders Eriksson. Sist med en stor oppsetning under Barentsregionens 20-årsjbileum.

Ane Brun med fullt band er på plass i Storsalen onsdag.

Violet Road har med seg hele Nordnorsk opera og symfoniorkester St. hansaften i Storsalen, torsdag.

- Fredag blir det Lapp Affair, der vi har samlet noen av de sterkeste samiske stemmene, med Mari Boine, Sofia Jannok og Elle Márja og satt de opp mot kunstnerne Anders Sunna og Maret Anne Sara.

Et av Danmarks fremste danseensembler, Don Gnu kommer lørdag i Storsalen. De danser på en balansescene med forestillingen N.A.R.G. - North Arena Rumble Game. Tre menn, en kvinne og enda noen stykker til kjemper med og om balansen, på den fem meter brede og et halvt tonn tunge vippescenen The Turmoil, som er et spesialbygget vippebrett for å iscenesette dans.

Festspillklubb

- Vi vil tilbake til den gamle møteplassen festspillklubben var, for 20-30 år siden. En tett og intim plass der publikum og artister kan møte. Anders Eriksson har kuratert stripa med jazz-artister fra landsdelen som skal opptre gjennom uka. Vi skal også i samarbeid med Nordic, pusse opp Sjøbua slik at den blir festspillklubb, sa Utsi.

Det blir artister som Kjersti Stubø, Motif, Marie Vangen, kvartetten Alterhaug, Johansen, Nymo og Antonsen, Håvard Stubø Trio og De syv dødssynder med Arctimus og Ingvild Holte Bygdnes.

Debatt

Kunsten skal løftes inn i en samfunnspolitisk debatt, der Anki Gerhardsen skal lede tre debatter under vignetten "kritisk Punkt", som vil foregå på dagtid med suppe. Det vil forepå på Ludo.  Det vil i tillegg bli arrangert flere debatter i løpet av uka.

Klassisk

Harstad kirke er konsertarena for klassisk musikk hele uka, med midnattskonserter. Hit kommer Ensemble Allegria; et norsk ensemble bestående av 23 strykere. De har med et russisk program. Hit kommer også vinnerne av Ungdommens musikkmesterskap, Tanja Helen Kvitnes og Tony Lee.  Kontrabassist fra Harstad, Knut Erik Sundquist er på plass med Andrea Gajic på fiolin. De har med seg Sinae Lee på pianoakkompanjement. Arktisk Sinfonietta, et samtidsensemble med base i Tromsø kommer med en urpremiere. Fra Island kommer Vikingur Olafsson som skal spille klarverkonsert.

Scenekunst

Hålogaland teater kommer til Festspillene i år med to teatermonologer. Regissør og dramatiker Lennart Lidström, mannen bak blant annet Oluf og Den fordømte Nordlending gjenforenes med Kristian Fr. Figenschow jr. i denne forestillingen hvor humor og nattsvart tragedie går hånd i hånd. Kristian Fr. Figenschow jr står på scenen.

Ketil Høegh har premiere tirsdagen derpå med monologen "Det fineste i livet" av Duncan Macmillan i Lillesalen i Harstad kulturhus.

Amund Sjølie Sveen er tilbake sammen med flere andre kunstnere. - Vi vet ikke hva han planlegger. Det er bare han som vet hva som kommer ut av dette, sier Utsi småspent. Sveen skapte furore på festspillene for et par år siden med Nordting. Denne nye forestillingen skal skje på det som kan bli byens nye kulturscene, Støperiet.

Statsteateret, med blant andre Per Kjerstad (fra Tjeldøya), kommer til Harstad kino med forestillingen 1930 Diktatoren. Det ønsker med sitt prosjekt «Norge 1066-2066» å «skrive» fortellingen om Norge på nytt. I Statsteatrets sjette episode dedikert rettskrivningen av Norgeshistorien er det 1930-åra som er i fokus.

Den spanske teatertruppen Kamchatka kommer for å fremføre stykket Habitaculum, i tillegg til et gateteaterstykke. Habitaculum er en levende installasjonsforestilling, hvor publikum - alene eller i små grupper - går på opdagelsesferd i Torvet 3, der rommene har forskjellige sanselige funksjoner. I disse sanselige omgivelsene blir publikum konfrontert med det usedvanlige i dagligdagse gjøremål, som å drikke kaffe eller lytte til musikk. Et sted hvor man som publikum kan røre, prøve og undersøke verden omkring oss, og tenke over grunnlaget for vår egen persepsjon.

Gruppa Gob Squad involverer publikum sterkt i sine forestillinger. Forestillingen Revolution Now! er en slags okkupasjon, der publikum deltar gjennom å være til stede. Gob Squad har base i Berlin og består av både britisk og tyske kunstnere. Gob Squad er et kunstnerkollektiv som har arbeidet med performance, teater, installasjoner og video siden 1994.Konseptet er at Harstad kino blir stormet og inntas som de revolusjonæres hovedkvarter. Adgangen til våpen er sikret og publikum er innestengt i salen der det kobles opp en videolinje med direktesendt tv, til verden på gaten utenfor… ”Dette er Gob Squads undergrunns-TV, og vi kommer ikke ut før verden stopper opp og lytter til oss. Vi blir her inne så lenge det kreves..!” Med hjelp av publikum gjenskaper Gob Squad revolusjonshøydepunkter fra historien, manifester debatteres og opprørssanger synges i kor, alt med mål om å inspirere forbipasserende til å la seg rive med på revolusjon.

De har også med en interaktiv forestilling der de presenterer sin måte og jobbe på.

Hålogaland Teater har et teaterlaboratorium, LabArt, der man denne gang tar opp spørsmål rundt 22. juli. Åsne Seierstad og Ari Behn kommer til dette.

En Ensom Sneip med Andreas Eilertsen fyller 20 år i år. Forestillingen med  har siden premieren blitt spilt mer enn 600 ganger og turnert i Norge, Sverige, Spania, Portugal, Tyskland, Kroatia, Romania, Serbia og Italia. Den har høstet fantastiske kritikker og fått en rekke priser.

Barn og ungdom

Det blir flere forestillinger for barn, både teater, musikk og andre forestillinger. Blant annet blir det urpremiere på Mørkemodig med Katma. Dermed er Katrine M. E. Strøm er tilbake. Hun var i 2008 til da den yngste festspillprofilen som har vært, og leder i dag Katma. Hun er fra Andøya i Nordland, og Katma er et av få uavhengige scenekunstkompanier med base i Nordland. Hun har vært flere ganger på festspillene med sine produksjoner, som alltid har høstet gode kritikker.

Selv om NUK++ er utsatt, er det også flere forestillinger for ungdom fra 13 år og opp.

Ny nordnorsk musikk

Karma er scene for ny nordnorsk musikk. Her skal band og artister som Blood Forrest FamilyInge Bremnes, Virkelig, Santus, The Northern Lies, Agy, Ondt Blod og Benjamin Mørk.

Fotefar skal spille på Elgsnes kirke.

Tanya Tagaq er en av de fremste kvinnelige urfolksartistene i Canada. Internasjonalt er hun kjent for sitt samarbeid med Björk. Har vært på Riddu Riddu før. Nå kommer hun til Lillesalen 23. juni.- Dette er noe av det sterkeste jeg har sett, sa Maria Utsi da hun presenterte programmet.

Sentrum

- Vi skal  bruke sentrum aktivt, og under åpningen vil publikum og artister blant annet forflytte seg fra Generalhagen til torvet, sa Utsi.Det blir konserter, opptredener, klovner og boder med produkter fra lokale produsenter.

Nordic hall

I Nordic Hall starter det med bandet Liima; med medlemmer av det nedlagte danske bandet Efterklang og den finske perkusjonisten Tatu Rönkkö, Sammen spiller elektropop i postrocksjangeren. Hekla Stålstrenga kommer.Det gjør også Anføttes med Kartellet og Benjamin Mørk, Mørk har også en egen konsert på Nordic Hall. Islandske Dikta kommer. Det gjør også Reykjavikurdætur, 16 islandske damer med klar politisk profil. Poppa Lars har produsert festspillenes siste Nordic-Hall-konsert med alle de store rap-navnene fra nord, med artister som  Joddski, Klish, RSP, Thomax og SlinCraze.

I tillegg er det presentert en del tidligere: