– Vi skal ikke være for eliten, men for den vanlige lytter som liker å høre god musikk, konstaterer Knut Erik Sundquist, som hadde ideen til festivalen. Han mener det er behov for en ny festival.

– Det har åpnet seg et rom for klassisk musikk. Festspillene har hatt denne typen musikk, men ikke så mye nå. Jeg vil ha gode folk og fin musikk, sier han og understreker at det ikke bare er snakk om svisker, altså musikk folk gjerne kjenner fra før. – Her blir det også ukjent musikk. Musikk som er fin, sier han.

Aperitiff

Tanken er at festivalen skal arrangeres i april hvert år fra og med 2017. Da blir det seks konserter i løpet av ei helg. Men allerede i år får publikum aperitiffen gjennom to konserter. Og både artister og musikk er noe Sundquist vil ha en hånd med.

– Jeg skal ikke bare booke artistene, men til en viss grad også bestemme hva de skal spille. Jeg har for eksempel hentet ideen om et fast avslutningsinnslag fra Festspillene i Bergen. Her i Harstad blir det De 4 årstider av Vivaldi.

Denne konserten vil finne sted i Trondenes kirke, og før det inviteres publikum til en vandring på Stien langs sjøen.

– De som tar søndagsturen på Stien langs sjøen vil i løpet av vandringa få overraskelser underveis. Vi gikk turen nylig og opplevde nesten de fire årstider på veien, sier Sundquists samboer Berit E. Henriksen, som også har tatt del i planleggingen. – Våren er herlig selv om det er storm, vind og snø, slår hun fast.

Skal mingle

Den første konserten på årets minifestival finner sted i Galleri NordNorge lørdag 23. april. Her får musikerne presentere seg med virtuose solostykker, duetter og til slutt: Deler av Schuberts udødelige kvintett, Die Forelle.

– Jeg har alltid tenkt at klassiske konserter ikke skal være kjedelige og langdryge. Det skal være fin musikk for alle, understreker Sundquist igjen.

Når Contrasto er i gang for fullt neste år er tanken å teste ulike konsertsteder.

– Det kan hende at vi lager en flashmob, der folk bare dukker opp og spiller. Det kan være som på vandringen på Stien langs sjøen. Ja, ulike steder. Og så gjør vi det slik at musikerne etter konsertene mingle med publikum. Det er ofte et behov hos begge parter å komme i prat med hverandre, sier Knut Erik Sundquist hvis egentlige håp er å fenge alle. – Jeg håper å nå ut til de som ikke går på en vanlig kammerkonsert og at de etterpå skal tenke at dette var flott.

Disse er med i år

Foruten Knut Erik Sundquist selv stiller en av Frankrikes beste fiolinister, Nicolas Dautricourt, opp med sin Stradivarius. Ifølge Sundquist spille han så vakkert at folk får tårer i øynene. Dautricourt har vært i Harstad to ganger før, sist på festspillene i 2013.

Pianisten Nils Anders Mortensen fra Alta er ifølge arrangøren Norges kanskje best bevarte musikalske hemmelighet. I tillegg kommer cembalisten Hans Knut Sveen, cellisten Sebastian Klinger, Yuko Kawami og Julia Neher. De to sistnevnte spiller i Tromsø kammerorkester.

For øvrig samarbeider Contrasto med Musikkonservatoriet i Tromsø og skal fra og med neste år også samarbeide med Harstad kulturskole.