Trondenes og Laugen vikinglag skal være svært synlig under premieren av filmen Birkebeineren på Harstad kino fredag kveld. Karl Martin Sørvoll har selv vært medlem av Trondenes vikinglag i flere år, og kom opp med ideen om å gjøre noe større ut av premierevisningen av filmen som har sin rot i vikingtiden.

– Vi har en historie på Trondenes som går litt i samme leia som Birkebeineren. Jeg tenkte at her må vi prøve å markere historien til Trondenes og de to vikinglagene som finnes i Harstad, sier Sørvoll.

Historisk innblikk

Birkebeineren er fra begynnelsen av 1200-tallet. Historien fra Trondenes tilknyttet vikingene starter 200 år tidligere. Sørvoll har vært i kontakt med Harstad kino som er positiv til ideen.

– De lar oss lage litt liv på premieren i forkant og under filmen. Vi kommer til å være synlig, og la publikum få et lite innblikk i vikingtiden ved å stille opp i klær og vise frem håndarbeid., sier han.

Det vil være over 30 personer tilstede fra de to vikinglagene.

– Jeg tror det blir veldig positivt for publikum. Det blir mer autentisk å se filmen når det er folk tilstede som er utkledd som vikinger.

Viser seg frem

Laugen vikinglag ble offisielt stiftet i 2013, og den offisielle stiftelsen av vikinglaget på Trondenes skjedde for to år siden.

Elisabeth Walsøe, høvding for Laugen vikinglag med 13 medlemmer, er svært positiv til initiativet.

– Det er et kjempegodt forslag, sier Walsøe, før høvdingen i Trondenes vikinglag legger til:

– Det er en flott måte å få vist frem vikinglagene, men også historiske Trondenes, sier Ann-Elise Knedal.

Unikt samarbeid

Ingrid Skjønhaug jobber ved Sør-Troms Museum, mener vikinglagene passer godt inn i premieren av Birkebeineren.

– Vi har også en plan for å bygge opp middelaldergården ”Allmenninger”. I tillegg er vi i ferd med å bygge opp en gård fra 1200-tallet - ei årestue. Jeg synes dette glir veldig lett inn i fredagens premiere, sier Skjønhaug.

– Mange andre plasser har en veldig isolert vikinghistorie, men på Trondenes er det spesielt. Vår historie som starter med norrønne guder og Asbjørn Selsbane, går over til Trondenes krike og og middelalderen. Dette passer oss helt perfekt. Dessuten er det veldig spesielt at to vikinglag fra samme by samarbeider. Vi har aldri hørt om lignende fra resten av landet, fortsetter hun.

Hun påpeker at Trondenes vikinglag jobber tett med Sør-Troms Museum.

– Sør-Troms Museum og vikinglaget har utviklet sammen over tid. For formidlingen til museet sin del, så betyr dette samarbeidet at vi stiller sterkt. Når vi har festival og holder på med håndtverk, er det få som klarer å formidle det bedre enn vikinglaget.