Harstadfolk er glade i å gå på tur. De er ikke bestandig like glad i samtidsmusikk. Men kombinasjonen har vært en stor suksess for Ilios, og en av de programpostene som har samlet flest folk gjennom de siste ti årene.

Folk møter opp på et angitt sted, og så vandrer man sammen i en ny løype hver år, der artister - gjerne fra årets program - gir en liten smakebit på samtidsmusikk - i passe store doser - på steder eller lokaler man kanskje ikke visste fantes. Dette for å gi nye perspektiver både på byen og musikken.

Forventningene til å se spennende lokaler og høre flinke artister har vært høye - også i år.

Og til å starte med, ble de innfridd. Andreas Bratland, tubaist i FMKN spilte et lite stykke inne på Hamek, i et av de gamle byggene som står for riving, hvis eierne får det som de vil.

Forventningen var da kanskje at man ble tatt videre inn på området, til andre historiske bygg, men ikke denne gangen. Etter å ha vandret litt på kryss og tvers i velkjente gater i sentrum, var andre stopp på turen et tomt forretningsbygg i Hans Egedes gate.

Her ventet musikkelever fra videregående skoler på Sortland og Tromsø, som fremførte stykker de har laget i løpet av helga, i regi av Ilios sin Young Generation-satsing. Tre grupper fremførte komposisjoner - den ene basert på ballonger. Men vi har sett det så mye bedre før; eksempelvis da slagverkensamblet SISU fremførte stykket Scratch av Rolf Wallin på røde ballonger i NorLines havnelager for to år siden. Det er nivået man må ligge på hvis dette skal være en interessant og givende søndagstur.

Og da turen gikk videre gjennom sentrum til Galleri NordNorge - med flere unge elever som fremførte sine verk, er det nærliggende å be arrangørene om å se litt på hva som har vært gjort tidligere; hva som har gjort denne søndagsturen med ny musikk til en suksess. For med et slikt opplegg, tror jeg kanskje at publikum finner andre veier til neste år.

Nå skal sant sies at avslutningen i galleriet var strålende; med festivalkunster Jennifer Torrence og FMKNs Hans Petter Vabogs fremføring av Rolf Wallins stykke «Twine».

Mer av det - men på plasser jeg ikke ante fantes i min egen by.

Byvandring under Ilios 2016. Andreas Bratland, tubaist i FMKN spiller inne i et av de gamle bygningene brukt av Kaarbøverkstedet. Foto: Øivind Arvola Foto: Oivind Arvola