- I et år hvor Festspillene i Nord-Norge vil ha et sterkt fokus på kunst – og kulturlivet i landsdelen, er det viktig for oss med sterk samisk tilstedeværelse på Festspillene. Vi er stolte over å ha sikret oss det hippeste stjerneskuddet fra nord, Ágy! Vi er i tillegg veldig glade for at samarbeidet med Riddu Riđđu resulterer i konsert med multitalentet Elina Waage Mikalsen og bandet Blood Forest Family. Prosjektkoret Sámi Jienat er også klare for Festspillene med korjoik-konsert på fem samiske språk, sier festspilldirektør Maria Utsi i en melding. Hun lanserte artistene på Trondenes historiske senter lørdag ettermiddag.

Samtidig jobber Festspillene med et nytt scenisk samarbeidsprosjekt der de utfordrer noen samiske artister til nye konstellasjoner. Festspilldirektøren kan røpe at Elle Márjá Eira allerede har takket ja. Andre navn og flere detaljer om dette spennende samiske prosjektet, kommer senere.

Festspillene tar også i bruk utestedet Karma som en indie-venue for ny nordnorsk musikk, der blant andre Ágy og Blood Forest Family skal holde sine konserter.

Den samiske elektropop-artisten Ágy har vært å høre mye på radio denne vinteren, er en av kandidatene til å bli årets Urørt-artist.

Ágy, eller Agnete Båtnes Braaten fra Nordreisa,har ute  låten ”Arvedávgi (Rainbow)”. Elektronikaartisten kombinerer både engelsk og samisk språk i sine pop/elektronika-sanger. Hun skriver låter med et moderne og edgy uttrykk, med innslag av tradisjonell joik.

Blood Forest Family

Multitalentet Elina Waage Mikalsen inviteres tilbake til Festspillene med egen konsert med Blood Forest Family. Indierock-bandet med Elinas distinkte vokal, deltok under fjorårets festspill i  konsertforestillingen ”Det er et helvete å ha armer…”. Blood Forest Familiy har base i Tromsø.

Vokalist Elina Waage Mikalsen ble i fjor kåret til årets unge kunstner på Riddu Riđđu Festivála og blir en del av Festspillprogrammet - Vi er veldig fornøyde med at det var akkurat Elina Waage Mikalsen som ble valgt ut som Riddus Årets Unge Kunstner, og dermed skal opptre hos oss med bandet. Hun er en spennende kunstner og vi gleder oss til å bli bedre kjent med både Elina og Blood Forest Family, sier festspilldirektør Maria Utsi.

Elina Waage Mikalsen (23) fra Tromsø er både norsk og samisk, og bruker denne identitetstematikken i sine arbeider. Hun skaper kunst og musikk som oppleves moderne med utgangspunkt i sjøsamisk kultur og historie. Elina eksperimenter både med kunstfilm, skulptur, tegninger, tekst og lyd/video-installasjon.

Luoðit Sámis

Joiketoner fra Sápmi

Koret Sámi Jienat presenterer det store mangfoldet i joik og sang fra de forskjellige samiske områdene i nord og sør. De har samlet sammen og redefinert de gjemte og ukjente, tradisjonelle, vokale kulturskattene fra hele Sápmi.

Enhver konsert med Sámi Jienat er et unikt prosjekt, der koret øver inn relevant joik og språk for området der konserten arrangeres. Koret har skapt den helt nye sjangeren kor-joik, etter at de siden starten i 2002 har kombinert joik i tradisjonell form med korarrangement og slik redefinert joiken til nåtidens musikkuttrykk. De til enhver tid rundt 30 medlemmene i alle aldre. Sámi Jienat betyr samiske stemmer, og koret er dannet på tvers av landegrensene med medlemmer fra Norge, Sverige og Finland. Sámi Jienat kan beskrives som et urfolks- og nomadekor uten fast møtested.

Elle Márjá

Elle Márjá har et musikalsk uttrykk i skjæringspunktet mellom joik og elektronika. Musikk hennes reflekterer hennes samiske bakgrunn, samtidig som hun har en sterk innflytelse av moderne, elektronisk musikk.

Elle Márjá Eira forteller historier fra sin familiebakgrunn som reindriftssame med musikken. Tekstene i låtene er nære og personlige. Konsertene har alltid et sterk visuelt preg med arktisk inspirerte filmer som virkemiddel.

Elle Márjá er kjent for festspillpublikum da hun i 2013 var med i et turnésamarbeid med Kristin Asbjørnsen for Festspillene i Nord-Norge. Hun hadde også egen konsert under jubileumsfestspillene i 2014.