Tsumbaráigiprisen kommer fra det økonomiske overskuddet til artisten Max Mackhé og har blitt delt ut siden 2012. Prisen gis til personer som jobber for viktige saker til gode for samfunnet.

Sara Marielle Gaup Beaska er en tradisjonell og moderne joiker som også driver med samisk håndtverk. Ifølge pressemeldingen om tildelingen satte hun, gjennom joiken Gulahallat Eatnamiin, i gang klimastafetten «Run for your life» mellom Kiruna og Paris.

«Hun har med en stor egeninnsats ført en imponerende miljø- og rettighetskamp,» framgår det av pressemeldingen. Derfor mottar hun tirsdag Tsumbaráigiprisen på 7500 kroner.

Arvvas

Til daglig er tobarnsmoren fra Gratangen og Kautokeino kjent som den ene halvdelen i duoen Arvvas sammen med bassisten Steinar Raknes.

– Sara Marielle Gaup Beaska er en ung samisk tradisjonsbærer og en stor kunnskapskilde som er en av de absolutt sterkeste stemmene for samisk miljø- og rettighetskamp. Det er med glede jeg gir henne Tsumbaráigiprisen 2015, sier Max Mackhé.

På Márkomeannu

Sara Marielle Gaup Beaska bidro blant annet med en festjoik da Kulturrådet møttes til jubileumskonferanse i Harstad i starten av november.

Innstifteren av prisen, Max Mackhé, er født i Hoverberg i Sverige og bor i Skånland. Han betegnes som Sápmis landeveistrubadur. Sammen med bandet Gumpegoddi geriljá skal han underholde på Márkomeannu i juli neste år.