Harstad: Som forventet avgjorde Stortinget at ordningen med knutepunktfestivaler er over. Ordningen som ble innført for å sikre noen ledende festivaler stabil økonomisk forutsigbarhet med årlige bevilgninger over statsbudsjettet.

I 2015 var det 16 slike festivaler; blant dem Festspillene i Nord-Norge.

Fikk ikke gjennomslag

Kulturminister Thorhild Widvey ønsket, etter en utredning, å beholde Festspillene i Bergen og i Nord-Norge igjen som statlig finansierte festivaler, men dette fikk ikke gjennomslag i Stortinget.

Fra 2017 er alle knutepunktfestivalene overført til kulturrådets festivalstøtteordning.

Det har skapt usikkerhet om fremtidig finansiering hos enkelte av festivalene, men festspilldirektør Marie Utsi har vært forberedt på vedtaket.

Få konsekvenser

–Det er ikke overraskende. Vi har vært forberedt på dette, og tar det ikke så veldig tungt. Jeg tror ikke dette vil få dramatiske konsekvenser for Festspillene. Jeg tror Kulturrådet vil legge kunstfaglige kriterier til grunn og lage en flerårig ordning for de festivalene som nå blir overført.

Fordeler

Når festivalene er over i Kulturrådets fold, forventer Utsi et lettere rapporteringsregime.

– Det er en ganske omfattende søknad Festspillene har levert årlig til kulturdepartementet. Nå kan det bli enklere med flerårige tildelinger, og det gir oss større frihet til å lage dynamiske prosjekter som er mer i kontakt med feltet

vi skal betjene, sier Utsi.

Oppdrag forsvinner

Med knutepunktstatusen kom også et statlig oppdrag. Det forsvinner når ordningen opphører.

– Festspillene er midt i en prosess der vi redefinerer vårt oppdrag. Vi skal være et tydeligere arktisk festspill med en

internasjonal posisjon. jeg tror det sammenfaller godt med både hva regjeringen og kulturrådet forventer av oss, sier Utsi.