Harstad: Først fikk folk i Harstad foreslå sine sangfavoritter. Da kom det inn over 70 forslag. Så har en bredt sammensatt jury plukket ut 34 av dem som lesere av Harstad Tidende og på www.ht.no kunne stemme på. De ti sangene med flest stemmer, havner under kapittelet Folkets favoritter i kommunens sangbok.

Ikke uventet vinner

– Ikke uventet ligger «Har du fyr» av Ola Bremnes helt øverst, men valget har likevel vært veldig spennende. Faktisk skilte det bare 6 stemmer mellom 10. og 11. plass, sier prosjektleder og kulturrådgiver i Harstad kommune, Maren Aurebekk.

Bremnes sin sang har ligget øverst gjennom hele avstemmingen, og fikk til slutt over åtte prosent av stemmene. Rett bak, med nesten sju prosent følger Lars Bremnes sin ”Å kunne æ skrive”, mens Trygve Hoff sin ”Nordnorsk julesalme var den tredje mest populære sangen, med 6,4 prosent av stemmene.

Felles sangbok

Prosjektet Aurebekk leder heter ”Krafttak for sang”. Prosjektet er et samarbeid mellom frivillige organisasjoner, profesjonelle institusjoner og myndigheter. Som pilotkommune har Harstad takket ja til å være en syngende kommune og integrere sangen i ulike deler av samfunnet, blant annet ved hjelp av en kommunal sangbok, der man kan finne felles repertoar.

Fin miks av sanger

– Dessverre var det mange gode sanger som ikke kom med i denne omgang, men vi er veldig fornøyde med de ti utvalgte som på mange måter representerer Harstad, sier Aurebekk, og legger til at med kun ti sanger kan man ikke favne om hele spekteret, men det er fint å se at det både er gamle og nye sanger på listen, og at det er stor variasjon av temaer i sangene; både glede og håp, sorg og ettertenksomhet.

De ti favorittene er kun første kapittel i Harstads sangbok.

– Nå er det barna i Harstad sin tur, sier Aurebekk.

I begynnelsen av desember ble det sendt ut invitasjoner til alle skoler og barnehager i Harstad til å være med å forme repertoaret.

–Skolene og barnehagene får velge ut en sang hver, som vi garanterer at får plass i repertoaret. Vi håper alle sammen benytter sjansen til å gjøre noe morsomt med utvelgelsen av sangen.

Etter nyttår blir stafettpinnen sendt videre til eldreinstitusjonene og det frivillige kulturlivet i Harstad.

Her er de ti sangene som havnet på topp:

(Sangnavn/artist)

Har du fyr?

Ola Bremnes

Å kunne æ skrive

Lars Bremnes

Nordnorsk julesalme

Trygve Hoff

Sang te byen

Ola Bremnes

Du gjør mæ så gla

Thea Floer-Kulseng

E du nord

Kari Bremnes

Harstad i vårres hjerta

Per Kai Prytz

Nordaførr – vårvise

Halvdan Sivertsen

Det handle om å leve

Kine Hellebust

Æ ror aleina

Tonje Unstad