Lanseringene kom som perler på en snor da fersk festspilldirektør Maria Utsi avslørte de første artistene som stiller til neste års festspill fredag morgen: Bandet Violet Road sammen med Nordnorsk opera- og symfoniorkester, rapkollektivet Reykjavíkurdætur fra Island bestående av 15 kvinner, elektronika-artisten Benjamin Mørk fra Senja og dansekompaniet Kartellet fra Troms. Alle er stammer fra nordområdene - de aller fleste fra Nord-Norge. Slik skal Festspillene i Nord-Norge være, sier Utsi.

- I 2016 ønsker vi i hovedsak å profilere kunst og kultur fra landsdelen for å styrke festspillene som en møteplas for den nordlige kulturbransjen. Dermed bygger vi en platform for en tyngre internasjonal satsing fra hele den nordlige delen av verden i 2017.

Les også: Slik skal festspillene gjenvinne relevans og posisjon

I dag presenterte festspillene også de nye festspillprofilene. Normalt er dette én person, men neste år blir dette et helt dansekompani: Kartellet, samt elektronikaartisten Benjamin Mørk. Sistnevnte er 25 år gammel, noe som passer godt med Utsis mål om å gjøre festspillene ungt.

Arctic Arts Festival er det nye internasjonale navnet på festivalen, og Utsi sier at hun vil gjøre den til den viktigste kulturarenaen i det sirkumpolare området.

Nytt er også en sterkere politisk profil. Kvinnegruppen Reykjavíkurdætur fra Island er 15 kvinner som bruker musikk som politisk brekkstang. Politisk er også neste års festspillkunstner, Shwan Dler Qaradaki.

Den tidligere politiske flyktningen fra Kurdistan i Irak (født 1977) måtte vente 12 år på å få oppholdstillatelse i Norge etter å ha kommet til landet som 20-åring. Historien om dette og flukten fra angrepene som Saddam Hussein sto bak har han fortalt i filmarbeidet "Salte kyss". I Harstad får han hele Galleri NordNorge som formidlingsplatform.

Les også: Hun er den nye festspillsjefen

Siste del av lanseringen fredag var forestillingen Carmen med kompaniet Norrdans fra Nord-Sverige og Jo Strømgren. Forestillingen tilpasses lokale forhold og spilles i Kulturhuses storsal.

- Vi er stolte over å ha booket Sveriges nordligste dansekompani for første gang til festspillene. Kompaniet passer perfekt inn i festspillenes nordlige fokus, sier Maria Utsi.

Også Violet Road, et av landets mest populære liveband akkurat nå, spiller sammen med Nordnorsk opera- og symfoniorkester i storsalen.