Idar Jørgensen, Tore Mikalsen, Håkon Trane, Kjell Arne Pedersen, Stig Taraldsen, Geir Hestad ,Pål Johnsen, Svein Yttermo,Jan Roald Langstrand, Svein Gunnar Aune, Hålogaland Juleølclub Foto: Andreas Isachsen

JULESMAK: Siden 1991 har 12 edsvorne menn møtt å teste ut og kåre en vinner blant årets utallige antall juleølsorter. De er antagelig glad for at klubbens statutter sier at det kun er 12 sorter av juleøl klasse 3 som skal testes, ikke alle Vinmonopolets nærmere 150 sorter. De holder seg dessuten kun til norske bryggerier.

Men før de i det hele tatt får smake på sortene må alle gjennom nøye innskriving og veiing, på nøyaktig samme vekta som for 24 år siden. Det er ikke fritt for at kommentarene hagler, spesielt rettet mot de som måtte være så uheldige å ha lagt på seg et par kilo eller fem siden fjorårets innveiing.

Reiser utenbys

Forøvrig sitter kommentarer av det humoristiske slaget svært løst, og latteren runget på såpass lang avstand at undertegnede og avisens filmfotografkollega aldri var i tvil om hvilken bygning de holdt til i på Stangnes da vi ankom.

Men Hålogaland Juleølclub har også rukket å gjøre seg bemerket utenfor byens grenser. Siden opppstarten 13. desember 1991 har de hvert femte år vært på besøk hos et bryggeri, blant andre Mack i Tromsø, Hansa i Bergen og Borg i Sarpsborg.

Hvert år sender de resultatene fra testen til bryggeriene som får sine produkter testet, samt til blant andre Bryggeri- og Drikkevareforeningen. Fra denne foreningen fikk klubben, ved direktør Petter Nome, en hilsen og lykke til med årets 25- årsmarkering.

Blindtest

En tydelig stolt president Svein Gunnar Aune forteller ivrig om klubbens ritualer og opplevelser gjennom de siste årene, og ikke minst hvordan selve juløltesten foregår.

– Bak lukkede dører gjennomføres blindtesten av fire personer i slengen. Hver får utdelt et skjema der man gir poeng fra en til tolv, etter å ha prøvesmakt alle sortene. (PS! Undertegnede registrerte at det var satt ut en spyttbakke i lokalet beregnet for å spytte ut ølet etter hver smak, men at denne ikke ble brukt av noen av de ti deltakerne...).

– Deretter summeres resultatene, og en vinner kåres. Årets vinner ble Ringnes juleøl sterk, et resultat bryggeriet vil få oversendt en av de nærmeste dagene, forteller Aune som legger til at de også har strenge regler for kleskoden denne kvelden.

Tversover

– Alle stiller i sort bukse, hvit skjorte og sort tversoversløyfe. Det aller viktigste er imidlertid at klubbemblemet er festet korrekt på skjortebrystet. Avvik fra normen blir ikke tatt nådig opp av presideneten, og kan føre til anmerkning i protokollen.

Et annet internt stunt går ut på å holde seg lengst mulig før man må late vannet første gang. Også her protokollføres det hvert år hvem som ”taper” denne konkurransen, og vedkommende må belage seg på å høre det til gangs at han var først, forteller Aune humrende.

Hvem som tapte denne konkurransen fikk julemagasinets to utsendte aldri oppleve, da vi valgte å forlate lokalet da ølkorkene for alvor gikk i taket.

Det var kanskje like greit, da statuttene sier at hvert medlem må ha med seg og drikke opp minst 12 forskjellige ølsorter.

Men en ting er vi ganske sikre på. Denne gjengen kom til å få det utrolig morsomt utover natta.

Og ganske sikkert møtes de igjen til neste år for å teste nye 12 juleølsorter.

Hvordan formen var dagen derpå vites ikke.

Foto: Andreas Isachsen
Foto: Andreas Isachsen
Foto: Andreas Isachsen