Torsdag var det bokslipp på Bakerinnen, da Caroline Kaspara Palonen markerte utgivelsen av sin tredje roman på forlaget Cappelen Damm.

Et velfylt lokale fikk høre Palonen lese utdrag fra boka, «Det er mitt hav», innsyn i e-postutvekslinger hun har gjort med Ingvild Solstad-Nøis, der publikum fikk et lite innblikk i prosessen bak boka og høre en dialog fra boka mellom forfatteren og en av inspirasjonskildene, Christin Bergh.

Fiktiv

– Jeg har hentet en scene fra Hjerter Dame-butikken, og skrevet en fiktiv utgave av Christin inn i boka, sier Caroline. Selv synes Christin Bergh at det er en ære å være inspirasjonskilde til en av karakterene i boka.

–Jeg kjenner meg jo igjen, sier Bergh og ler høyt.

– Jeg er jo blitt en spennende karakter, og skulle gjerne hatt noen av de egenskapene hun har tillagt floristen i boka, sier hun.

Når Palonen skal skrive, leter hun etter en jeg-person som interesserer henne.

– Jeg har ingen overordnet tanke om hvordan boka skal bli. Den lever sitt liv under skriveprosessen - jeg jobber motsatt av Jo Nesbø, sier hun med et smil.

Som de to første bøkene, handler også «Det er mitt hav» om kvinnelige «outsidere» med en interessant perspektiv - litt trassige og stidige, på et vis. Det må være litt motstand.

Høy stjerne

– Caroline har en høy stjerne i forlaget Cappelen Damm, sier hennes redaktør, Sigmund Sørensen.

–Hun er en av Norges aller mest interessante forfattere under 40 år, sa han, og er sikker på at også kritikerkorpset etter hvert vil oppdage Palonens forfatterskap. For han legger ikke skjul på at det kan være tøft å være i underskogen av forfattere bak de største navnene - som ofte får all oppmerksomhet.

–Det kan være tungt å være tredjeboksforfatter. Det er veldig spennende med den første, greit med nummer to, men bok tre og fire kan være svart hav. Men jeg er sikker på at Karoline vil få den oppmerksomheten hun fortjener etter hvert. Det kommer til å gå bra, sier Sørensen, som legger til at Palonen har en høy stjerne hos anmelderne - som ofte er litt sene, men også hos de som sitter på stipender og hos festivalledelser.

- Der er du forlengst et kjent han, sa han til henne og publikum.

Skryt: Caroline Kaspara Palonens redaktør, Sigmund Sørensen, sier hun er en av de viktige forfatterstemmene i landet under 40 år.