Innbyggerne i Snubba feiret seg sjøl og den gamle samiske kulturen. Et av trekkplastrene var en utstilling av Per Heimlys bilder fra ett av hans første kunstprosjekt.

Snubbadagen, som i år ble arrangert for andre gang sist onsdag, er et samarbeid mellom Snubba Grendelag og Kystsamenes forening. Programmet var variert og inneholdt en rekke utstillinger og aktiviteter for små og store. Denne gangen falt Snubbadagen sammen med et stort slektstreff, og hadde derfor samlet mye folk som bor eller har sine røtter i bygda.

Dokumentasjon

En av dem som har gjort Snubba-navnet kjent, er fotografen Per Heimly, og interessen for utstillinga hans var stor.

- I år ønsket jeg å børste støv av bilder fra et kunstprosjekt som jeg jobbet med for omkring 25 år siden. Det er portretter av mange av bygdas innbyggere som i dag har gått bort. Jeg synes det er viktig å få dokumentert folk som var en del av den gamle bondekulturen. Bilder er som vin, de blir bare bedre og bedre etter hvert som årene går. Men nå syntes jeg at det var på tide å ta dem fram igjen.

Opptegnelse på liv og død

Også denne gangen hadde han hengt opp bildene ute i skogen.

- Disse bildene er veldig sanselige og skjøre, og de lokker fram en melankolsk stemning. Naturen tilfører dem en ekstra dimensjon, og dessuten er det artig å gi folk en liten utfordring med å ta seg inn i skogen og delta aktivt i utstillinga.

Bildene som ble stilt ut skal rammes inn og henges opp på grendehuset. – Fotografi er en slags opptegnelse på liv og død, og disse bildene hører hjemme her. Sjela og historien deres er her fortsatt, og mange vil nok sette pris på å se bilder av dem som har bodd her før når de kommer på grendehuset, sier Heimly.

Den skjulte kulturen

Leder i Kystsamenes forening, Kurt Stormo, forteller at formålet med Snubbadagen er å fremme den skjulte samiske kulturen som finnes utenfor de samiske kjerneområdene.

- Vi ønsker å bevare og informere om verdier og steder som har hatt og fortsatt har stor betydning for kulturen rundt om i Snubba. Samtidig ønsker vi at unge kunstnere og talenter fra dette samiske området skal bli sett i lys av den kulturen som de springer ut fra, og få inspirasjon til videre arbeid.

Også Herbjørg Jullumstrø fant bilder av noen som hun kjente. Foto: Per Jan Pedersen
Det var stor interesse for Per Heimlys bilder, og mange kjente igjen dem som var portrettert. Foto: Per Jan Pedersen