En alvorlig hendelse med dødelig utfall er bakgrunnen for at Akuttmedisinsk klinikk og luftambulanseavdelingen har varslet fylkeslegen om saken.

Pasienten døde

- Denne hendelsen viser konsekvensene av at Harstad kommune ikke oppfyller forskriftens krav, skriver avdelingsleder Nina Hesselberg i sin klage.

Den alvorlige hendelsen skjedde rundt påsketider.

Hesselberg ber fylkeslegen vurdere hendelsen og gjøre tiltak for å hindre at lignende ikke skjer igjen.

I denne situasjonen var hjertelungeredning satt i gang av forbipasserende da ambulansepersonell og anestesisykepleier fra sykehuset kom til stedet.

– Jeg tror ikke det kunne vært gjort mer om en lege hadde vært med, men i slike saker er det også veldig viktig å få tatt beslutning om å avslutte gjenoppliving og ikke minst å ta seg av de pårørende, sier Hesselberg til Harstad Tidende.

Viktig ved hjertestans

Ifølge avdelingslederen er det en svakhet ved den akuttmedisinske beredskapen i Harstad at det ikke organisert legevakt for akutte situasjoner før klokken 15.30 på hverdagene. I helger og på helligdager er legevakta bemannet hele døgnet.

Kommunen har heller ikke har vært villig til å ta i bruk helseradionettet. Dermed kan heller ikke AMK ta kontakt med kommuneleger direkte.

Det medisinske ansvaret for pasienten utenfor sykehus ligger hos kommunelege i vakt. I Harstad kommune er det til tider ingen legevaktlege som ambulansepersonell kan nå på telefonen for å søke hjelp.

– Hvor ofte er det erfaringsmessig behov for legehjelp ved ambulanseutrykninger?

– I andre kommuner rykker kommuneleger ut dagstøtt, sier Hesselberg.

Tatt opp flere ganger

Saken har vært tatt opp med kommuneoverlegen flere ganger over flere år.

– Vi får beskjed om å kontakte pasientens fastlege de gangene det er behov for legehjelp ved utrykning. Men ofte kjenner vi ikke pasientens identitet, og heller ikke hvem fastlegen er.

– Hvorfor kan ikke sykehusets leger rykke ut når det gjelder øyeblikkelig hjelp-oppdrag?

– Sykehusleger og anestesipersonell drar ganske ofte ut sammen med ambulansepersonell, men de er en tilleggsressurs og skal ikke ha ansvar for oppgaver som skal ivaretas av den kommunale beredskapen, sier Nina Hesselberg.