De er beredte, medlemmene i Norsk Folkehjelp Harstad. Garva, som de sier, med mange års erfaring. Den første formiddagen i den stille uka tok de i mot i egen hytte på Storjorda. Vaflene kommer på bordet mens de forteller om lagets innsats. Det er langtfra første gang de er stasjonert for å vokte fjellfolket.

Hjerterom

- Før lå vi alltid ute i telt. Med hytta fikk vi en ny verden. Behagelig, og mye lettere å holde utstyret tørt og lett tilgjengelig, sier leder Inge Fagerland. Denne påsken har han seks-sju personer sammen med seg. -Minimumsbemanningen er fire, men vi har sengeplasser til tolv, sier han. I tillegg har laget hjerterom, de ser gjerne at folk stopper i forbifarta. Du trenger ikke være skadet for å ta en prat eller en kaffe.

- Heldigvis er de alvorlige hendelsene sjeldne. Folk spør etter gnagsårplaster og skismurning, men så hender det jo at vi får noen henteoppdrag. I tillegg tar vi gjerne en kveldstur for å sjekke etter dager med stor utfart, forteller de.

Da har de to snøskutere stående parat, begge med påmontert bergingspulk fullpakket med sanitetsutstyr. Og hjertestarter. Det skal kun gå femten minutter etter en nødtelefon før hjelpemannskapene er på vei. Natt som dag.

- Vi har også skredutstyr, samt dyktige folk som kan skred. Vi skal være forberedt på det meste, der det er behov for oss.

Perfekte løyper

Men primærområdet i påsken er Storjorda, Melåa og Kongsvikdalen. Så er det opp til folk å tenke fjellvett.

- Ta med utstyr til alle værtyper. Ull og vindtett. Spade er lurt hvis man må grave seg ned, og rikelig med mat og drikke er en selvfølge på langtur, sier de. Og påpeker viktigheten av å følge med på værvarslene.

- Varsom.no. Veldig nyttig, også når det gjelder skred. Husk at været kan endre seg raskt, og som regel er det mye tøffere på toppen enn her nede.

De ber også folk holde seg unna heng.

- Etter mye mildvær er det mange tunge skavler rundt omkring. Isfiskere bør være oppmerksom på mye overflatevann. Og ikke minst, elver og bekker er åpne flere steder her i området. Til informasjon for de som tenker seg langt av gårde, så er det dårlig mobildekning fra Steinfjellet og videre, opplyser folkehjelperne.

Ønskevær for påsken kan de ikke love, men de garanterer perfekte løyper.

- Vi har godt samarbeid med SMIL, og har løypemaskinen til disposisjon. Skadefrekvensen går ned når løypene er gode, sier Rolf Arne Pettersen, løypeansvarlig i idrettslaget.

Det beste rådet til turgåerne er imidlertid å droppe langturen hvis man er usikker på været.

- Bruk sunn fornuft, det er aldri noen skam å snu.

Norsk Folkehjelps vakttelefon døgnet rundt er: 99043963.