Etter bispedømmerådets nei til Einar Gelius har mange i menighetsrådet i Ibestad slitt med trua på egen kirke. Nå har det gått så langt at et flertall av rådet i kveld skal samles for å snakke om hva de gjør videre.

- Slik som det ser ut nå, kan det hende det ikke finnes noe menighetsråd når dagen er omme, sier leder Raymond Johnsen.

Han sier at Gelius-prosessen har gjort det tydelig hvor lite de folkevalgte har å si for styret av egen kirke.

- Vi ser prosessen som har vært før og etter Gelius. Alle saker skal til Tromsø for å avgjøres der. Det gjelder også om man bare skal henge opp et bilde. Det eneste vi bestemmer selv er om det skal være kaffe eller kaker etter gudstjenesten, og av hvilken type sier Johnsen.

Liten tillitt til bispedømmet

Han sier at menighetsrådet i Ibestad er sjokkert over meldingene som har kommet fra bispedømmet og biskop i kjølevannet av saken.

- Først ble man møtt av en vegg av taushet, og vi vet fremdeles ikke hva lederen av bispedømmerådet synes om saken.

- Deretter kommer det fra øverste ledelse i bispedømmet at vi snakker usant, at Harstad Tidende snakker usant og at vi er hevngjerrige. Toppen av kransekaka kommer da Gelius blir ansatt framfor fem andre prester i et annet bispedømme. Han var for dårlig til å få jobb her, og det må jo de fem andre prestene også være siden Gelius gikk foran dem, sier menighetsrådslederen.

Les også: Per Oskar Kjølaas: - Som å skyte seg i foten.

Melde seg ut kollektivt?

Til tross for at Johnsen føler at det kan gå mot nedleggelse i kveld, tør han ikke si noe sikkert før det uformelle møtet er over.

- Vi tar en samling i bunn og møtes hos en av oss i kveld, så får vi se hvordan det fyker av. Siden vi er folkevalgte, kan det hende at vi må melde oss ut av kirka og ikke bare kan legge ned våre verv.

Johnsen sier også at kirkedemokratiet nå også virker merkelig på han.

- Dagens menighetsråd ble valgt inn etter at et annet menighetsråd spurte om vi ville stå på liste. De første som sier ja, kommer inn på lista. Slik fungerer "demokratiet". Det er en merkelig situasjon, sier menighetsrådslederen.

Hvis menighetsrådet forsvinner, vil mest sannnsynlig også halvparten av det kirkelige fellesrådet også ryke.

- Det er kanskje det mest dramatiske. At menighetsrådet forsvinner betyr ikke så mye. Det betyr bare at det ikke blir bakt kaker eller kokt kaffe. Vi kan si det sånn: Lysten til å fortsette med vervene er laber over hele linja, sier Johnsen.

Men ikke alle i menighetsrådet er klare til å gi seg.

- Noen mener det beste er å stå i det. Men det virker som om ingen hører på oss uansett. Vi kan rope ut i lufta så mye vi vil, uten å få svar.