- Her vil ikke ungdom jobbe

HAR UTFORDRINGER Åse Helene Bakkevig Dagsland mener serveringsbransjen må ta studien på alvor.

Ungdommen er enda mindre interessert i å jobbe i serveringsbransjen i dag enn for få år siden.

- Dette er en situasjon bransjen er nødt til å ta på alvor, sier Åse Helene Bakkevig Dagsland.

1.800 16-åringer spurt

Bakkevig Dagsland har gjort en studie blant over 1.800 16-åringer like før de gjør sitt yrkesvalg. Denne presenterte hun på en forskningskonferanse arrangert av Nordlandsforskning og Universitetet i Nordland. Studien viser at de unge ikke har tenkt seg inn i serveringsbransjen.

Bransjen sliter med å skaffe arbeidskraft i dag. Den er preget av høy turnover, lav utdannelse, stor andel korttidsstillinger og høy andel med multietnisk bakgrunn. Dette skriver Nordlandsforskning i en pressemelding.

Bakkevig Dagsland har forsket på hvilke holdninger ungdommene har til serveringsbransjen som et framtidig yrke og ser at interessen er markert mindre i 2011 enn ni år tidligere. Hun presenterte noen av sine funn på Nordic symposium in tourism and hospitality research.

Med tanke på at foreldre har stor innflytelse på hvilken utdannnings- og yrkesvei ungdommene velger, har hun spurt 16-åringene om hvordan de tror foreldrene oppfatter arbeid i serveringsbransjen. Oppfatningen er mer negativ enn positiv.

- Under deres verdighet

De negative svarene går på at de tror foreldrene oppfatter bransjen som under sine barns verdighet og kompetanse, at bransjen er usikker, dårlig betalt, for dem med lave karakterer, at den er stressende og monoton.

- Mine funn viser at bransjen har et stort behov for å presentere seg selv på nye måter både overfor elevene og foreldrene hvis de skal ha håp om å få den arbeidskraften de trenger.

Bakkevig Dagsland har gjennomført to spørreundersøkelser blant 16-åringer like før de skal velge utdannings- og yrkesveien videre. Den ene i 2002 – da svarte 1863 ungdommer, og den andre i 2011 med 1839 ungdommer.

Når hun spør dem hva som påvirker deres holdning til å jobbe innenfor serveringsbransjen, svarer 16-åringene i 2002-undersøkelsen at egne erfaringer er viktigst, dernest kommer brosjyrer og annen informasjon fra bransjen, og til sist foreldrene. I 2011 hadde foreldrenes holdninger rykket opp til andreplass.

Mer å lese på ht.no:
Leses nå:
Nyheter

Kappkjørte i 142 km/t

Lørdagens råkjøring på E10 nådde sitt klimaks like før midnatt.

Gir mer penger til svømmeopplæring

Troms fylke har nå fått en million kroner til svømmeopplæring for barnehagebarn.

Kappkjørte i 142 km/t

Lørdagens råkjøring på E10 nådde sitt klimaks like før midnatt.

Gir mer penger til svømmeopplæring

Troms fylke har nå fått en million kroner til svømmeopplæring for barnehagebarn.

Márkomeannu er i rute:

- Garantert ikke kjedelig

Festivalstaben jobber for fullt for at alt skal være klart til den 17. Márkomeannu-festivalen som åpner torsdag i neste uke.

Robin Lorentzen om hvorfor han har lyktes:

– Jeg er sterk mentalt

Portretteres i Lørdagsrevyen

Lars og Marianne Bremnes portretteres i kveld i Lørdagsrevyen i forbindelse med markeringen av 22. juli.

Kjørte i 132 km/t

En fører mistet førerkortet etter å ha gasset på.

Vant i både tingrett og lagmannsrett:

Tok opp kampen og vant

Da Glenn Johansens bil fikk motorproblemer for to år siden, ble det starten på et langt løp i rettsvesenet.

Fra grunt vann til justisminister

Den tidligere nordnorske mesteren i svømming har vært gjennom et aktivt liv med mange utfordringer, både oppturer og nedturer.

– Jeg kan være løsningen

Medkilas nye signering Crystal Thomas mener hun kan være en viktig brikke i å redde Medkila fra nedrykk.

Stoltenberg om 22. juli: I løpet av noen minutter var kaoset totalt

Jens Stoltenberg håpet i det lengste at eksplosjonen 22. juli ikke skyldtes en bombe. I løpet av noen minutter gikk det opp for ham hva som hadde skjedd.

Integrert på rekordtid:

Lærte språket, ble bankvert

Etter få måneder i praksis, er syriske Yehia Jabi (33) klar for jobb i Sparebank1 Nord-Norge.

Nye norske charterturister på vei til jordskjelvrammede Kos

Situasjonen har roet seg for de fleste norske charterturistene på den greske øya Kos, ifølge reisebyråene. Flere nordmenn kommer til øya fredag.

Tenk deg om før du slår:

De er kritisk truet

Slik tar du best vare på fangsten

Skal du på fisketur i sommer? Her får du gode råd for hvordan du sikrer best mulig kvalitet på fangsten.

Norske turister forteller om dramatiske nattetimer på Kos

Mange norske turister befinner seg på Kos og forteller om dramatiske opplevelser da jordskjelvet rammet natt til fredag.