Storfint besøk fra Kina

PREKEVERING: Ibestad-rådmann Helge Høve viste kineserne hvordan fisken de hadde fisket skulle bearbeides før den havner på matfatene.

PREKEVERING: Ibestad-rådmann Helge Høve viste kineserne hvordan fisken de hadde fisket skulle bearbeides før den havner på matfatene.

VISITT: På besøk i Gratangen, her foran brønnbåten «Grotanger». Fra høyre Huawais Europa-direktør Victor H. Chen, president Wang Bing fra Neptunus Groups, Geir Lundberg, Ambassadør Zhao Jun, Mrs Guo fra Neptunus Group, Arild Vollan og Tore Lundberg

VISITT: På besøk i Gratangen, her foran brønnbåten «Grotanger». Fra høyre Huawais Europa-direktør Victor H. Chen, president Wang Bing fra Neptunus Groups, Geir Lundberg, Ambassadør Zhao Jun, Mrs Guo fra Neptunus Group, Arild Vollan og Tore Lundberg

OPPDRETTSSHOW: Direktør Vibeke Aspdal på visningssenteret Arctic Aqua lot kineserne få oppleve havbruksnæringen på nært hold.

OPPDRETTSSHOW: Direktør Vibeke Aspdal på visningssenteret Arctic Aqua lot kineserne få oppleve havbruksnæringen på nært hold.

FISKESMIL: Huaweis Europa-direktør Victor H. Chen fikk en voksen steinbit på kroken.

FISKESMIL: Huaweis Europa-direktør Victor H. Chen fikk en voksen steinbit på kroken.

1 / 4
Kinas ambassadør til Norge, Zhao Jun, har vært på et nytt besøk på Andørja og i Gratangen.

- Dette er mitt tredje besøk. Jeg er fascinert av naturen, fisket og den store gjestfriheten som møter meg her, sier ambassadør Zhao Jun.   

Ambassadøren hadde med seg Victor H. Chen, Europa-direktøren i industrigiganten Huawei, det kinesiske selskapet som har bygd ut 3G-nettet for Telenor og som nå setter opp det nye 4G-nettet i Norge. Med over 150 000 ansatte i 167 land er Huawai et av verdens ledende selskaper på telefoni og bredband. I et møte med Ibestad kommune ble det diskutert hvordan det er mulig å gi moderne bredbåndsløsninger til Andørja og Rolla.  

Ambassadøren hadde også med seg en delegasjon fra Neptunus Groups, et gigantisk kinesisk selskap innenfor legemidler, helsekost og kosttilskudd, med rundt 3000 butikker.   

På Engenes ble det arrangert møter med flere nordnorske produsenter av fiskeolje og andre fiskeprodukter.   

- Her er det mange muligheter for å etablere direkte kontakt mellom nordnorsk næringsliv og Kina, sier Arild Vollan i selskapet Arctic Development AS. Han organiserte besøket til Andørja og Gratangen.   

Kineserne ble imponert  

Kineserne var imponert over Arctic Aqua-sentret til Kleiva fiskefarm og Gratanglaks på Engenes.   

- Nord-Norge har her fått et visningssenter som dere kan være stolte av. Det er også høyst fascinerende å kunne få besøke en fiskefor-flåte, se laksen gå i oppdrettsmerdene, og få håndfore laksen, sier ambassadør Zhao Jun.   

Daglig leder Vibeke Aspdal i Arctic Aqua sier at det hittil har vært over 700 besøkende siden visningssentret åpnet i april.   

- Vi er glade for at sentret også er av interesse for besøkende fra Kina, sier Aspdal.   

Astafjord Slakteri i Gratangen ble også besøkt.  

- Dette er en velfungerende og moderne fabrikk. Både jeg og mine kinesiske venner var meget imponert, sier ambassadør Zhao Jun. Delegasjonen fikk også en liten fisketur med brønnbåten Grotanger.   

- Vi håper å få framtidige leveranser til Kina, sier direktør Tore Lundberg i Gratanglaks.    

Mange muligheter  

President Wang Bing i Neptunus Group sier at Nord-Norge, med sin storslagne natur og mulighetene for friluftsliv og fisking, også er et eldorado for kinesiske turister. Ambassadør Zhao Jun er enig i hans vurdering.   

- Her er det mange muligheter som må utvikles videre. Om vinteren har dere nordlyset, med andre spennende aktiviteter, og fiske kan man jo gjøre gjennom hele året. Her er det kun været som innimellom setter noen begrensinger, sier ambassadøren.   

Andørjas Adventures direktør Terje Hansen ga kineserne på Engenes en unik fiskeopplevelse. Her ble det fanget sei, steinbit, torsk og kveite.   

For verdiskapingen i Norge er Kina et meget viktig marked.   

- Kina vil snart gå forbi USA, og bli verdens største økonomi. Med sin høye befolkning står Kina for en femdel av verdens kunder. Dette er viktige og kjøpekraftige kunder som stadig får bedre levevilkår og en større middelklasse. Det er derfor viktig at Nord-Norge orienterer seg mot det kinesiske markedet, sier Arild Vollan.   

- Framtiden begynner nå, og norske politikere må strategisk ta det innover seg at vi er i ferd med å sakke akterut sammenliknet med våre naboer når det gjelder utviklingen av samarbeidet med Kina.   

Ibestads varaordfører Roy Andreassen er veldig fornøyd med besøket.   

- Møtet med Huawai var for oss viktig og også en kommune som Ibestad må legge til rette for økt kontakt med Kina, sier han.

Mer å lese på ht.no:
Leses nå:
Nyheter

Legger ned asylmottak i Lødingen

- Årsaken er rett og slett mindre behov.

Hadselværing Øyvind Engen flyr fra Manchester dagen etter terroren:

– Det er en trykket stemning på flyplassen

Øyvind Engen, tidligere bosatt på Melbu, forteller om en trykket stemning på flyplassen i Manchester dagen etter flere titalls mennesker ble drept i et terroranslag på Manchester Arena.

Skal du visning? Her er fellene du må være oppmerksom på

Det er 46 visninger på boliger denne uken i Tromsø. Her er visningsfellene du må unngå

Les referat fra kampen Medkila-Avaldsnes

Vi skriver referat fortløpende mens toppseriekampen pågår. Avspark klokka 18.00.

Da han skulle fylle spratt prisen opp 2 kroner

Et skilt viste 12,49 kroner literen, det andre skiltet viste to kroner dyrere diesel. - Hva hadde skjedd hvis jeg likevel hadde fylt bensin? spør bilisten.

Tilbake på banen ni dager etter at han skallet seg selv knockout

Håvard Isaksen kjeftet på treneren da han ble byttet ut og sendt til legevakta. Der måtte han sy 11 sting.

DEBATT:

- Det er idioti å legge 60 prosent av vegen i tunneler

Les Stig Kristensen tanker om Hålogalandsvegen, bompenger og tunneler.

Fikk nei til ute-drink i Harstad

Formannskapet vil ikke gi utelivsbransjen tillatelse til å skjenke brennevin ute. Det ble vedtatt med knappest mulig flertall.

STOR FORSKJELL PÅ STRYKPROSENT FRA DISTRIKT TIL BY:

24 prosent stryker i Troms - 44 prosent i Oslo

Se bildene fra Harstadkarusellen mandag

Det femte løpet i Harstadkarusellen fant sted i Stangnes idrettspark - 3000 meter baneløp.

Høgli blir i FC København ut året:

– Tom skal ikke ha dårlig samvittighet

– Alle hunderaser er mulige mordere

Det må vi som hundeeiere ta konsekvensen av.

Fylkesrådslederen sykemeldt

Fylkesrådsleder, Cecilie Myrseth (Ap), er sykemeldt etter en operasjon.

– Det er en trykket stemning på flyplassen

Øyvind Engen fra Hadsel flyr fra Manchester dagen etter terroren.