Han var en av 30 kokker på Nordkalotten som hadde meldt seg på i matkonkurransen i Sapmi Awards i Jokkmokk i Nord-Sverige. Stormo var en av tre kokker som kom til finalen, Førstepremier var på 100.000 svenske kroner.

Flere begivenheter

– Det er andre året at det arrangeres Sapmi Awards i Jokkmokk. Matdelen er en av flere grener, som blir presentert under begivenheten her i Jokkmokk, sier Vegard Stormo, som denne helgen gikk helt til topps i matdelen i vårt naboland.

– Jeg jobber til daglig som kokk ved Tinja Fjellgård øst for Bjerkvik. Det er på veien opp til Riksgrensen, sier Narvik-gutten, som i sine yngre dager spilte fotball for Mjølner.

Men nå har han andre baller i luften ved grytene på Tinja Gård. Der går det i råvarer fra naturen og området rundt Ofoten og opp mot svenskegrensa.

Samiske råvarer

– Jeg kom til finalen ved hjelp av avstemning på nett og en jury. Vi var seks kokker i semifinalen.

– Jeg ble plukket ut som en av tre kokker som skulle kjempe i en finale i Jokkmokk fredag, sier Vegard.

– Vi fikk 15 minutter i forkant av konkurransen vite hvilke råvarer vi skulle bruke i finalen. Det var noe av råvarene som var ukjent for meg.

– Vi fikk tildelt sik, gjedde, løga, reinhjerte, reintunge, reinkjøttdeig og magesekk fra rein, for å si noe av de råvarene vi hadde til rådighet, sier Vegard Stormo, da vi fikk han i tale på vei tilbake til Norge etter storfangst i vårt naboland.

– Det er ikke hver dag en får en sjekk på 100.000 kroner svenske kroner overrakt etter å ha tilberedt et måltid i en konkurranse, sier en glad kokk fra nord.

– Nå kan jeg kjøpe meg to nye kokkekniver. Jeg har for øvrig nok å bruker pengene på. Jeg har fire barn i kosten hjemme, sier kokken fra Tinja Fjellgård, som har en bror, Anders, som er bosatt i Harstad.

KOKK OG FAR: Daglig leder Vegard Stormo (t.v.) er utdannet kokk og har jobbet på Kartellet i Stavanger, Markens Grøde i Tromsø og som kjøkkensjef på båten Nordstjernen. Sammen med far Odd, har de bygd opp Tinja Fellgård. Foto: Frank R. Roksøy Foto: Frank R – Roksøy