Hold avstand, takk!

GULE HUNDER: Rita Skogvolls schæfer Lexi vil gjerne ha kontakt med blandingshunden Frida, som på sin side ikke har særlig sans for Lexi. Frida holdes i tømme av Helene Levoll. Foto: Ivar L. Paulsen

Ser du hunder med gule bånd skal du holde avstand.

Ved første øyekast er det kanskje ikke lett å oppdage at det henger et gult bånd på hundebåndet. Gjør du det, skal du unngå å ta kontakt. Båndet er viktig i kampanjen ”Den gule hund”.

Bakgrunnen er behovet for å fortelle omverden at denne hunden ikke skal ha nærkontakt med andre hunder eller med fremmede mennesker. Det er ikke nødvendigvis fordi hunden kan være farlig. Grunnene til at du skal holde avstand kan være flere.

– Hunder går ikke nødvendigvis godt overens. Dette vet eieren best. Så ser du en hund med et gult bånd skal du ikke gå bort og klappe den, sier Rita Skogvoll ved Harstad Dyreklinikk. Hun er dyrepleier og hundeinstruktør og vet, i likhet med veterinær Helene Levoll, at det i mange tilfeller kan være nødvendig å signalisere at hunden ikke skal forstyrres.

– Det kan være fordi hunden er under rehabilitering, har løpetid, er gammel og redd, er syk eller usikker, sier Levoll.

Les også: Kraftige reaksjoner etter at hund som jaget rein ble skutt.

Hunden kan også være i arbeid.

– Folk er ikke flinke til å respektere at de ikke skal hilse på en hund, spesielt en førerhund. Med et gult bånd forteller eieren at ”denne hunden trenger avstand”, sier de.

Det kan også være noe så enkelt som at hunden er litt uregjerlig og skal trenes til å bli vant til folk.

– Det er ikke akseptert at hunder kan være utagerende. Folk tenker gjerne at eieren ikke har kontroll på hunden, og derfor må eierne ta hundene ut i sene kveldstimer og på natta for å unngå å møte andre.

– Eierne av slike hunder bør slippe å være redd for at noe skal skje. Derfor kan de med et gult bånd fortelle andre at de ikke må klappe hunden. Det er bare å gå rett fordi, for det er ikke farlige hunder, men de trenger altså alt fokus på treningen – på å bli vant til folk, sier Skogvoll og Levoll.

Les også: Hund ville ikke forlate den døde kompisens side.

Mer å lese på ht.no:
Leses nå:
Nyheter

Den omkomne i fallulykken var kaptein på Krokelvdalen: – Døde mens han gjorde det han likte best

Snorre Larsen ble kun 22 år gammel. Lørdag samlet lagkameratene seg etter sjokkbeskjeden om at det var kapteinen deres som mistet livet i Lofoten.

Tommel opp til leverandørutvikling

Sør-Troms regionråd fikk et unisont ja fra kommunene til å gå videre med planene, som skal posisjonere næringslivet her til oppdrag i Evenes-utbyggingen.

Enig i vannskuterforbud

Kommunene i Sør-Troms vil ha en felles forbudssone for kjøring av vannskuter. Detaljene skal på plass før sommeren.

Vil bli smart region

Harstad jobber for å bli "Smart City". Ordfører Marianne Bremnes får nå med seg resten av kollegiet i Sør-Troms regionråd, på å bli en foregangsregion som smart region.

130 år - 130 historier:

Jernkvinnen

Sarah Johnsen forteller om sin karriere som triatlet.

Historisk prestasjon

Aleksander Instanes Markussen har blitt historisk på Kanebogen miniatyrskytebane.

Utenlandsk proffspiller i konflikt med Medkila:

– Blokkerer muligheter for overgang

Kvæfjord tilbake i terminlista med eget stevne etter tre års pause:

Kriget seg til superpers

Det var krig i bassenget da Lotta Tötterman (13) satte ny pers med ti sekunder under Kvæfjordstevnet på Borkenes.