I helga ble dette bildet lagt ut via en privatpersons profil på Facebook. Bildet viser en mannsperson som skal ha stjålet en sykkel ved Harstad stadion. Sykkelen tilhører sønnen til mannen som la ut bildet.

Problemet er at det er ulovlig å legge ut bilder fra kameraovervåkning på internett, inkludert i sosiale medier.

- Det som er gjort er en feil fra vår side og den feilen skulle ikke skjedd. Det er bare å legge seg skinnflat og beklage, sier hallbestyrer i Harstadhallen, Kåre Mæhre.

Bildet var mandag ettermiddag delt 367 ganger. To timer etter at bildet ble lagt ut, var mannen på bildet identifisert.

Strenge regler

Datatilsynet ser alvorlig på slike saker og lovverket er krystallklart. Harstadhallen risikerer nå et kraftig gebyr.

- Datatilsynet har sett flere eksempler på at både privatpersoner og virksomheter publiserer opptak fra kameraovervåking i sosiale medier for å henge ut enkeltpersoner eller "ta" gjerningsmenn. Slik publisering er ulovlig, skriver Datatilsynet på sine nettsider.

Dersom du har kameraovervåking, er det en del regler du har plikt til å følge, ellers kan du risikere et kraftig gebyr. En av reglene gjelder hvem opptak kan utleveres eller vises til. Her er loven ganske klar: Opptak fra kameraovervåking kan bare utleveres til politiet. Hvis opptakene skal utleveres til andre, må alle som kan gjenkjennes på opptakene gi sitt samtykke til det.

Ove Skåra, kommunikasjonsdirektør ved Datatilsynet utdyper:

- Det er en lav terskel på å ta i bruk overvåkningskamera, men det følger med en del forpliktelser. Blant annet at det er kun sikkerhetsansvarlig og daglig leder i en virksomhet som skal ha tilgang til bildene. Og bildene skal kun utleveres til politiet, sier Skåra.

Det er flere grunner til at dette lovverket er så strengt.

- Man kan forstå at folk reagerer og det her er skurker som kanskje slipper unna og politiet henlegger saken. Men det er fort gjort å gjøre en feil og det må være politiet som skal gjøre denne vurderingen. Folk skal ikke ta saken i egne hender. Man vet aldri om det er en person som bare har tatt feil sykkel, det kan være psykiatri og mye mer. Dessuten kan en slik offentlig gapestokk få store konsekvenser etter hvert. Personen kan bli navngitt og annen informasjon om personen kan bli offentliggjort til store masser. Derfor er det viktig at politiet gjør vurderingene i slike saker, sier Skåra.

Misforståelse?

Det finnes flere eksempler på virksomheter og privatpersoner som har fått gebyr på 25.000 kroner for å ha publisert slike bilder i sosiale medier.

- Dersom dette skal bli en sak for oss, så må noen gjøre en formell klage. Så vil vi prioritere og vurdere det fra sak til sak. Det viktigste budskapet her er at det ikke skjer flere ganger og at bildet umiddelbart fjernes fra Facebook, sier Skåra.

Hallbestyrer Mæhre var ikke selv på jobb da bildene ble utlevert til privatpersonen som la bildene ut på Facebook. Men Mæhre har snakket med den ansatte som var på jobb.

- Min ansatt sier at bildet av sykkeltyven ble utlevert i den forståelse at mannen skulle ta bildet med til politiet. Så er bildet blitt lagt ut på Facebook etter at mannen forlot Harstadhallen. Når det er sagt, så skal man uansett ikke levere fra seg bildene fra overvåkningskameraet. Det er kun politiet som skal ha tilgang og derfor er dette en beklagelig glipp fra vår side, sier Mæhre, som selv oppdaget bildet på Facebook søndag kveld og dermed tok affære med en gang.

- Jeg har gjort de ansatte oppmerksom på at vi ikke kan levere ut kamerabilder og video på denne måten. Jeg tror den ansatte hos oss denne gangen rett og slett ikke har tenkt seg om.

Harstadhallen fikk satt opp overvåkningskamera for å få bukt med hærverk, innbrudd og at uønskede personer oppholder seg i området.

- Kameraene har en preventiv effekt og har hjulpet oss flere ganger til å få oppklart tidligere ting. Men kameraene skal ikke brukes slik de ble brukt i helga, fastslår Mæhre.

Det har ikke lyktes Harstad Tidende å få en kommentar fra personen som la ut bildet på Facebook.