En harstadværing leder arbeidet som blant mye annet avdekker den gigantiske korallparken utafor kysten av Troms - et godt steinkast fra dørhella di.

Dette er et utdrag av saken du finner i lørdagens Harstad Tidende.

Marinbiolog Børge Holte er god på bunn, for å si det sånn. Født og drien på Samakleiva, med god utsikt over fjord og hav, hans virkefelt når han blei voksen. Siden studiene har han dessverre måttet leve i eksil i nordfylket, hvor det finnes høye skoler og Polarinstitutt og universitet og sånt. Men han har bevart et glødende patriotisk forhold til heimbyen.

I vår var Holte toktleder om bord på forskerskipet «G. O. Sars», som et par ganger i året legger ut for å ta bunnprøver og hente høyoppløselig video fra dypet. Sonar og seismiske instrumenter henter finsilte data fra havbunnen. Alle data stappes inn i den etter hvert enorme kartbasen Mareano har bygd opp, og det er fritt fram for å sette sammen spesialkart med nesten ubegrenset kompleksitet, eller tredimensjonale kartmodeller av havbunnen. Kartene kan vise alt fra artsmangfold, forekomster av petrobakterier, karbonatmatter og andre naturtyper, men også forurensning og trålerspor. Eller korallrev.

Blå børstemark i all ære. En personlig videofavoritt er artigkaren gonatus fabriici utafor Moskenes. Og så klart den fantastiske videoen fra korallparken utenfor kysten av Troms. Den kan beundres på ht.no.

Så interessant er Mareanoprosjektet at fem departement er representert i styringsgruppa. Programmet finansieres av Nærings- og fiskeridepartementet og Klima- og miljødepartementet gjennom bevilgninger over statsbudsjettet. I år er innsprøytningen på 91,7 millioner kroner.