Roy-Egil Johansen startet løpet for fire år siden. Da begynte han som elev på kokk og servitør-linja ved Rå videregående skole.

Viktig for karrieren

- Etter hvert ble jeg utplassert ved Hoelstuen restaurant i Harstad. Der trivdes jeg utmerket. Veien til å søke lærlingplass i bedriften var kort

- Etter to begivenhetsrike år i lære bestod jeg for noen dager siden fagprøve som servitør. Det er det ikke mange som tar. Nesten alle servitører her i byen mangler fagbrev. Men jeg er sikker på at dokumentasjonen på hva jeg kan vil hjelpe meg hele resten av yrkeslivet, fastslår Johansen. Han gir opplæringskontoret de beste skussmål.

Får et kick

- De er virkelig dyktig på administrasjon. Herlig å kunne overlate alt av papirarbeid til dem, og kunne bruke all energi på å lære yrket skikkelig.

Hoelstuen regnes blant de bedre restauranter i landsdelen. Råvare-kvalitet, kompetanse og kontakten med gjestene prioriteres.

- Dette er ikke et A4-yrke. Her kan det gå fra ett bord med gjester, til at alle bordene er besatt. Må innrømme at det gir meg et kick når jeg plutselig har ansvaret for fem-seks bord.

Veivalg

- Hva er din beste side?

- Jeg er glad i kontakt med mennesker. Som servitør blir jeg ofte spurt hvordan den og den maten smaker, kombinert med valg av vin. Jeg gir gjerne råd og tips om hva som fungerer.

- Har kunden alltid rett?

- Nei. Jeg lytter selvfølgelig alltid til gjestene. Men jeg sier også ifra om ting jeg tross alt har kunnskaper om, ler Johansen. Han understreker at Hoelstuen alltid strekker seg langt for å imøtekomme gjestenes ønsker. Harstadgutten sysler faktisk med tanker om å ta fagbrev som kokk også, en gang i framtiden. Kanskje starte sin egen restaurant? Med solid bakgrunn i et internasjonalt yrkesfag har han gode muligheter til å jobbe over alt i verden.

Praktisk

- Frankrike er et land jeg har en drøm om å jobbe i. Det er blant annet fordi jeg kan en del om franske viner.

- Hvor har du lært mest, på videregående, eller i lære?

- Helt klart i de to årene jeg var lærling. Det er ingen ting som slår praktisk erfaring.

- Dette var i sin tid en av flere grunner til at jeg siktet meg inn mot yrkesfag. Jeg er ingen teoretiker. Skolen har spilt annenfiolin. Det er fullt mulig å ha en interessant karriere ved å satse mot yrkesfagene, fastslår Roy-Egil Johansen.