Yrkesfaglig Opplæringskontor i Harstad har sett en eksplosiv økning i aktiviteten siden starten i 2010. 1. september for fem år siden hadde Hilde Lilleng sin første arbeidsdag, som kontorets eneste ansatte. Hun fikk alene ansvar for 26 medlemsbedrifter og 14 lærlinger. I dag holder kontorets tre ansatte sine vinger over 120 lærlinger, fordelt på 72 medlemsbedrifter. I går ble femårsdagen behørig markert i Tordenskioldsgate 1. Pressen, kommunen og representanter fra medlemsbedriftene ble traktsert med kaffe og kake.

Felles løft

- For sju år siden var Harstad dårligst i klassen på å få lærlinger fra skole og ut i bedriftene. I dag er vi best i klassen blant fylkets opplæringskontorer på alle målbare parametre.

- Vi har mange å takke for det. Både dyktige ansatte, positive bedrifter og et særdeles aktivt styre, uttalte en strålende fornøyd Hilde Lilleng. Med seg på laget har hun etter hvert fått Ann Elisabeth Bendiksen og Petter Kulseng.

Så hva er det egentlig opplæringskontoret gjør som er så viktig? Organisasjonen består av en samling bedrifter som har et felles rekrutterings- og opplæringsbehov. De inngår lærlingekontrakter og opplæringskontrakter med lærlinger i en rekke forskjellige yrkesfag. I stede for at ungdommene og bedriftene sjøl skal slite med papirarbeid, overtar opplæringskontoret all administrasjon. Arbeidsoppgavene er varierte. I tillegg til papirarbeidet er opplæringskontoret ansvarlig leder for læreforholdet, og for gjennomføringen av opplæringen. Lærebedriftene inngår arbeidsavtaler med lærlingene og lærekandidatene i samme periode. Bedriftene har arbeidsgiveransvaret, og gjennomfører den daglige opplæringen av lærlingen/ lærekandidaten. Opplæringskontoret håndterer hospiteringsordninger mellom bedriftene for å sikre opplæring i hele læreplanen der det er naturlig. De drar i tillegg ut til 10. klassene for å framsnakke yrkesfagene.

Nærhet

Først når lærlingen står der, lykkelig, med beviset for bestått fagprøve i hånden, slipper opplæringskontoret grepet.

- Vi følger opp hver eneste lærling. Ingen blir forfordelt. Alle får den samme støtte og hjelp. Det gjør noe med tilliten når vi kommer på besøk ute på arbeidsplassene. Viser at vi bryr oss. Profesjonaliseringen av ordningen sikrer måloppnåelsen. På det punktet er det ingen tvil, sier Lilleng.

- Opplæringskontoret kjører også sosiale samlinger. Alt fra filmkvelder, bowling, til turer i skogen og julegrøt. Dette setter mange unge stor pris på. De føler et felleskap, og at deres yrkesvalg blir tatt på alvor, poengterer hun.

Oppsiktsvekkende

- Jeg jobbet i diverse prosjekter for fylket. Ett av dem var oppfølging ut mot videregåene skole, som lenge har hatt store frafallstall på yrkesfaglige studieretninger.

- Sammen med daglig leder Geir Jørgensen og Harstadregionen Næringsforening, med litt støtte i form av lønnsmidler fra fylket, forsøkte vi å snu utviklingen på lærlingefronten her i byen.

I første rekke kom etableringen av opplæringskontoret i Harstad.

Motstand

- Det var ikke spesielt populært ved de eksisterende opplæringskontorene, som helst hadde sett at vi holdt fingrene av fatet. Men etablert ble det. Nå ser vi virkelig resultatene. Jeg er søkkimponert over hva Hilde Lilleng, ansatte, styre og bedrifter i fellskap har fått til, sa Halvar Hansen under femårsmarkeringen i går. Under markeringen fikk opplæringskontoret behørig skryt fra flere av medlemsbedriftene. Blant dem Nilsen & Haukland. Det er tydelig at også næringslivet setter pris på drahjelpen.