Langs den 159 kilometer lange veitraseen, Hålogalandsveien, som fortsatt er i planleggingsfasen har arkeologer funnet flere funn fra steinalderen.

– Vi har funnet hustufter, spor fra kulturlag og restprodukter etter gjenstander. Vi har jobbet i de fire kommunene Sortland, Lødingen, Tjeldsund og Evenes. Det er et stort og omfattende arbeid, forteller arkeolog og prosjektleder for Nordland fylkeskommune, Stine Grøvdal Melsæther til NRK.

Veiprosjektet som skal forkorte E6 med 18 kilometer kan være i fare hvis funnene blir mer merkverdige og store. Arkeologene vil ikke spekulere i hvor store funnene så langt er, da de ennå er på et undersøkelsesstadie.

Hensikten med veiprosjektet er ifølge Statens vegvesen å bedre fremkommeligheten og redusere reisetiden på E10/rv. 85/rv. 83 mellom Sortland, Harstad og Evenes. Hålogalandsvegen skal knytte regionen tett sammen, og gi gode forutsetninger for næringsutvikling og regional utvikling.

Når arbeidet til arkeologene er ferdig i oktober, blir det opp til saksbehandlerne i Statens vegvesen, fylkeskommunene og Tromsø Museum om veiplanen må revurderes. Fagpersonene går da sammen og snakker om hvor viktig funnene er og veier de opp mot andre viktige samfunnsmessige forhold.

– I utgangspunktet har funnene ingen uventede konsekvenser for veiprosjektet, men det kan hende at vi må legge om veien enkelte steder, slik at man kan bevare noe av det som blir funnet, forteller prosjektleder i Statens vegvesen, Reidar Johansen til NRK.

Hålogalandsveien Foto: Statens vegvesen