Harstad Natur og Ungdom er denne uken på organisasjonens sommerleir i Vevring, Sogn og Fjordane for å protestere mot dumping av 250 millioner tonn giftig avfall i Førdefjorden. 250 ungdommer fra hele landet er samlet for å skoleres, planlegge og trene på aksjonisme.

- Vi samles til protestleir her fordi vi skal vise motstand mot regjeringens vedtak. Leiren er viktig for å vise at vi aldri kommer til å gi opp kampen, sier lokallagsleder Emma Thorsen Skau i Harstad Natur og Ungdom i en pressemelding.

- Vi nekter å la regjeringen og Nordic Mining spille russisk rulett med livet i en de rikeste laksefjordene våre.

I løpet av leiren skal deltakerne trene på sivil ulydighet. Det er ikke første gang Natur og Ungdom benytter seg av denne aksjonsformen, og den har tidligere vist seg å være effektiv. Etter Alta-aksjonene fikk man nye rutiner for behandling av vassdragssaker, og aksjoner mot giftdeponi fra Titania i Jøssingfjorden stoppet deponiene. Natur og Ungdom er nok en gang klare til kamp.

- Dette er en utrolig viktig sak for Natur og Ungdom. Det står allerede over 1700 på aksjonsliste som er villige til å bryte loven for Førdefjorden og for Repparfjorden i Finnmark. Sivil ulydighet er et kraftfullt virkemiddel, men vi er villige til å gå så langt vi må for å beskytte Førdefjorden fra skitten gruveindustri. Planene om dumping av 250 millioner tonn giftig avfall i en nasjonal laksefjord hører fortiden til, sier Ronja Løtveit Berntsen fra Harstad Natur og Ungdom.

De mener lokalvalget 14. september blir viktig for saken. Mange miljøsaker har vunnet gjennom fordi lokale politikere og innbyggere har samarbeidet for naturen. Natur og Ungdom mener at også i Harstad må man avgi stemme basert på partienes miljøprofil.

- Lokal motstand mot naturødeleggelser er det viktigste virkemiddelet vi har. I høst må Sogn og Fjordane velge om de vil være et framtidsfylke eller et fortidsfylke. Alle kommuner må velge vei, også vi. I Harstad er saker som kollektivtilbudet avgjørende. Kommunevalget vil vise hvilken vei Norge begir seg ut på de neste fire årene. Vi har ikke tid til å velge feil, avslutter Solveig Marie Karlsen.