Harstad-leger satt i fjor høst i gang et stort prosjekt. Siden da har Peter Johnsen og et forskningsteam ved UNN Harstad fått mange deltakere med på prosjektet som har hensikt å hjelpe pasientgruppen som er ille plaget av sykdommen irritert tarm. Dersom prosjektet lykkes kan mellom fem og 20 prosent av befolkningen gå framtiden lysere i møte.

Mange deltakere

I første omgang var det 60 personer som var ment å delta i forskningsprosjektet, men etter hvert utvidet de til 90. Hittil har de behandlet 78 pasienter, og mangler dermed tolv for å ferdigstille prosjektet.

Johnsen forteller at prosjektet hittil har gått over all forventning.

– Mange har meldt seg, men vi trenger enda flere kandidater for å fullføre prosjektet innen rekordtid. Hvis vi er ferdIg i august, avslutter vi fire måneder før tiden, sier Johnsen.

Resultatene av forskningen vil være klart ett år etter siste pasient ble behandlet. De regner med det vil komme i august neste år.

Undersøkelsen foregår ved at man sprøyter inn avføring i tarmen. Noen av forsøkspersonene får frisk avføring mens andre får sin egen. Den enkelte vet ikke hva de får. På denne måten kan man finne ut av effekten av behandlingen.

– Vi tror at de aller fleste har det som skal til for å produsere en naturlig bakterieflora. Det som har skjedd er at produksjonen av den naturlige floraen på ett eller annet tidspunkt er forstyrret. Når man får frisk avføring i tarmen håper vi å vekke den naturlige produksjonen i gang igjen, sier Johnsen.

Harstad-prosjekt

Forskningsprosjektet foregår i Harstad og kommunene Evenes, Tjeldsund og Skånland. Det er et Harstad-prosjekt, men Johnsen forteller at de har fått med seg mange fastleger fra både Harstad og ETS-kommunene. Det er fastlegene som skal rekruttere deltakerne i prosjektet.

Helse Nord har også støttet opp, og legene har fått benytte seg av ressurser derfra. Johnsen forteller at mange er berørt av sykdommen.

– Vi har eksempel på at folk er uføretrygdet på grunn av denne sykdommen. Når flere blir så plaget av diaré at man må på do åtte ganger daglig, da er det svært ille, sier han.

– Man kan følge kostholdsråd, men det er enda ikke kommet noe konkret behandling for denne sykdommen.

Forstyrrelser

Irritert tarm er en sykdom som det så langt ikke har vært forsket skikkelig på. Studien som Johnsen og resten av forskningsteamet gjennomfører i Harstad, blir den største som er gjennomført til nå. De er også de første i verden som gjennomfører et slikt studie, og ligger an til å være de første som får resultater.

– I dag finnes det ikke noen godt dokumentert behandling av disse pasientene. Vi har en begrunnet mistanke om at det er forstyrrelser i bakteriefloraen i tarmen som er årsaken til plagene. Derfor gjør vi forsøk med transplantasjon av avføring for å søke å gjenopprette den naturlige bakteriefloraen i tarmen.

Når de har en begrunnet mistanke om at behandlingen vil virke, så er det fordi flere tester bekrefter dette.

Når resultatet foreligger i august neste år, håper Johnsen å kunne sette to streker under svaret.

– Dette er et forskningsprosjekt og vi vet ikke ennå. Derfor kan vi ikke love noen at de blir friske etter behandlingen. Vi har fått tilbakemeldinger fra pasienter om at de har blitt bedre. Det gjør at vi fortsatt har stor tro på prosjektet. Hvis vi får resultater som kan bevise at dette fungerer, vil behandlingen bli lett tilgjengelig, avslutter Johnsen.