Lørdag kveld og natt til søndag deltok mange frivillige på en redningsaksjon på Melåa i Kvæfjord kommune. En mann i slutten av 60-årene hadde gått seg fast i tåkehavet, og falt da han skulle følge elva ned fra fjellet. Mannen ringte selv og meldte fra til AMK-sentralen.

AMK sendte ut ambulansehelikopter fra Evenes flyplass, og Hovedredningssentralen bidro med et Sea King. På grunn av det utfordrende været kunne ikke helikopteret fly helt opp der mannen befant seg. Da tok en gruppe på syv frivillige lokalkjente affære. Takket være Marcus Ursin Ingebrigtsen, Geir Ove Ingebrigtsen, Harald Larsen, Christoffer Lumb, Arvid Norskott, Vidar Larsen og Kvæfjord-ordfører Torbjørn Larsen ble mannen båret ned 200 høydemeter og hentet av Sea King-helikopteret.

Vakthavende lege på Sea King-helikopteret, Harald Stordahl, skryter uhemmet av de frivillige som deltok i redningsaksjonen.

– Jeg ønsker å understreke at det var ved hjelp av helt fantastisk innsats fra de lokale frivillige, at vi til slutt fikk levert den skadde på sykehuset i Harstad. I ekstremt krevende terreng, og med høy risiko for egen sikkerhet, la disse flotte folkene ned en innsats jeg aldri har opplevd på mine 15 år i redningstjenesten, sier Stordahl.

Mange frivillige

Det er Torbjørn Larsen helt enig i. Han og sønnen Vidar Larsen reagerte raskt da de så et redningshelikopter i fjellet. Ordføreren er født og oppvokst på andre siden av fjorden, og har tråkket sine barnesko i området. De to startet turen oppover fjellet få minutter etter resten av gruppa.

Larsen vil understreke viktigheten av alle leddene innenfor redningsprosessen.

– Først kom ambulansehelikopteret. Selv om de ikke kunne nå opp i tåka, klarte de å lokalisere mannen. Vi gikk oppover, og Sea King-helikopteret firte ned en redningsmann og en lege som hadde med seg båre og redningsutstyr, sier Larsen.

Redningsgruppa fant mannen ved Djupbekken ved en bratt fjellside, kraftig forslått og nedkjølt. Ved hjelp av båre og tau som sikring, klarte de å frakte mannen ned like under tåkehavet, der helikopteret hentet mannen.

– Vi fant han der vi forventet at han skulle befinne seg. Det var bratt, glatt og fare for at vi skulle skade oss selv. Det var mye løs stein, og det var egentlig det verste. Enkelte steder var det nummeret før vi måtte klatre, sier Harald Larsen.

Mobiliserte raskt

Marcus Ursin Ingebrigtsen (26) er brannmann i Harstad. Han var på hyttetur i Austerfjorden sammen med pappa og kollega Geir Ove Ingebrigtsen, og forteller om en redningsaksjon som raskt ble mobilisert av lokale frivillige.

– Vi så et ambulansehelikopter og en ambulanse som sto nede ved veien. Da hørte vi om mannen som satt fast på fjellet, og helikopteret som ikke kom seg opp. Vi bestemte oss raskt for at noe måtte gjøres, sier Ursin Ingebrigtsen, og legger til:

– Vi gikk et godt stykke opp i fjellet. Arvid Norskott kjenner området som sin egen lomme, så det var alfa omega å ha han med.

Han forteller at de gikk i en times tid før de kom til stedet hvor mannen befant seg.

– Mannen var ganske kald og fortalte at han hadde vondt i hofta. Vi tok hånd om han så godt som mulig, og gjorde det vi kunne etter forholdene tatt i betraktning, sier 26-åringen.

– Lykkelig

Samspillet mellom blålysetatene og de frivillige ble viktig for utfallet av redningsaksjonen, mener ordføreren.

– Alle gjorde en fantastisk jobb. Denne gangen var det lokalbefolkningen som kom først til stedet, og det er også naturlig når forholdene var slik de var, sier Torbjørn Larsen.

– De frivillige gjorde en uvurderlig innsats.

Han forteller at det var en god følelse å komme ned å vite at redningsaksjonen var vellykket.

– Jeg er lykkelig og glad for at vi fikk mannen ned i sikkerhet. Det var hell i uhell at han var i såpass god form at han klarte å melde fra. Denne gangen gikk det heldigvis bra, påpeker ordføreren i Kvæfjord kommune.

ordfører Torbjørn Larsen i Kvæfjord. 22.mai 2013 Foto: kjell solbakken
Marcus Ursin Ingebrigtsen Foto: Øyvind Askevold Kaarbø