Selv om mange piler innen olje- og gassnæringen peker nedover og stadig flere meldinger om nedkjæringer, omstillinger og kutt i investeringer strømmer på, mener Eriksen Nord- Norge og Harstad står i en særstillingen innen petroleumsnæringen.

Langsiktig fokus

– At Statoil omorganiserer er forståelig, men det må ikke gjøres noe som rokker ved eller svekker Drift Nord i Harstad. Jeg har stor tillit til at ledelsen i selskapet fortsatt, som de tidligere har uttalt, har et langsiktig fokus på satsingen i nord.

– Jeg er derfor glad når de nå sier at denne endringen er en tydeliggjøring av Statoils strategi i forhold til satsingen i nord, sier Eriksen og legger til;

– Selv om vi stadig oftere den senere tid hører om nedskjæringer og kutt innen oljebransjen på Vestlandet, er det lite som tyder på at det samme vil skje i nord. Tvert i mot. Det norske oljetyngdepunkt vil gradvis forflytte seg nordover.

Frem mot 2030 kan det potensielt bli åtte nye feltsentre utenfor landsdelen. Det er med andre ord all grunn til å være optimist i forhold til de mange muligheter dette åpner.

Store felt

–Jeg frykter således ikke at vi får oppleve de samme utslagene som det olje- og gassindustrien i blant annet Stavanger opplever, da bilde i nord er helt motsatt av det som skjer i sør.

Med store felt som Johan Castberg og Aasta Hansteen som forhåpentligvis kommer i drift om ikke altfor lenge, pluss Gohta, Hop og Lopparyggen som potensielt fremtidige felt, er det etter mitt syn grunn til å påstå t vi er på tur mot et nytt eventyr for olje- og gassbransjen i neste ti-årene, sier Eriksen.

Livsstilsendring

Også ordfører Marianne Bremnes mottok meldingen om Statoils nye strategi med stor entusiasme.

– Dette er gode nyheter for Harstad og Nord- Norge. Det betyr at hele Norskehavet og helt opp til Barentshavet nå styres fra Harstad. Endringen betyr at Statoil tar tak og gjennomfører det de selv kaller en livsstilsendring for å tilpasse seg den nye situasjonen som har oppstått innen bransjen.

–Ingen snakk om sør

– Selv om vi ikke er helt uberørt av det som skjer innen næringen, er vi etter mitt syn lang bedre stilt enn store deler av petroleumsindustrien er andre steder i landet. Det fikk jeg spesielt merke da jeg nylig var i Aberdeen. Det var nesten ingen som snakket om hva som kom til på skje i Stavanger og langs resten av Sør- Vestlandet. Alle snakket derimot om mulighetene som ligger i utbygging og utvinning i Nord-Norge. Med Aasta Hansteen i drift fra 2017, Johan Castberg på plass om ikke lang tid, 23. konsesjonsrunde, pluss Barentshavet sørøst, er det all grunn til å se positivt på fremtiden for Nord- Norges del, sier Marianne Bremnes.

positivt: Ordfører Marianne Bremnes frykter ikke at olje- og gassnæringen i nord vil oppleve det samme som Stavanger nå gjennomgår. Her fra et tidligere besøk ved oljemessa i Stavanger. Foto: Odd Leif Andreassen Foto: Odd Leif Andreassen