HARSTAD: 113-telefonen ringer hos AMK i Harstad. En eldre mann har segnet om et sted i kommunen. Sykepleier og AMK-operatør Martine Martinsen skjønner raskt at dette kan stå om liv.

Ved stasjonen ved siden av henne sitter Stian Lindquist og lytter til samtalen i sitt eget headset, klar til å be ambulansepersonell sette fart til stedet. Først må de få vite hvor de skal.

– Det er huset ved siden han Petter, får de høre - og vet nøyaktig hvor det er uten flere beskrivelser.

Mannen vi gir navnet ”Petter”, for å unngå identifikasjon, er en av de ansatte ved sykehuset i Harstad. Uten behov for mer informasjon, sender Stian Lindquist beskjed til en ledig bil om hvor den skal før det har gått mange sekunder av samtalen.

– Sånn er det i dag. Etter at vi stenger ned den lokale AMK-sentralen, er det viktig å få fram at folk må belage seg på å beskrive mer grundig hvor de er enn det mange gjør i dag, sier Martinsen.

Mister kunnskap

Vi er på besøk i sentralen, som ligger nesten vegg i vegg med akuttmottaket på Harstad sykehus. Her går skiftene slik at det er to personer på vakt på dagtid, to på kveldstid og to om natta.

I rommet er det tre stasjoner som alle har fem dataskjermer. Her ser de blant annet hvor deres båter, helikopter, fly og biler befinner seg og hvilken jobb de er på til en hver tid.

Ved vinduet står reservetelefoner som brukes hvis datasystemene svikter. På et annet bord er stasjonen som varsler hvis en trygghetsalarm utløses.

Nå er to av de tre stasjonene i bruk (den tredje er i reserve). Lindquist snakker med ambulansebilen mens Martinsen forsøker å få et så fullstendig bilde av den gamle mannens tilstand som mulig.

- Ja, ambulansen er på vei mens jeg snakker med deg, forsikrer hun den som har ringt inn.

- Meningsløst

Stemningen denne dagen er alt annet enn munter i AMK-sentralen.

– Det er litt vemodig, sier journalisten etter at de ansatte har fortalt hvor godt de liker jobben sin.

– Hvis det er sånn for deg, tenk hvordan det er for oss. Vi skjønner ikke helt hva som skal bli bedre ved å legge ned her. Dette er bare trist og meningsløst, sier Stian Lindquist.

Seksjonsleder for AMK i Harstad, Lisbeth Gaustad Johansen, er også lei seg for at AMK-sentralen legges ned.

– Nå mister vi mye god kompetanse på AMK-siden i Harstad. Svar-tiden på 113-samtaler ligger under det nasjonale kravet, og de som jobber her er virkelig flinke til det de gjør. Vi har hatt opplæring av operatørene i AMK Tromsø i vårt område, så de bør være godt rustet til å ta over. Men slik kunnskap som du har vært vitne til akkurat nå, er det vanskelig å overføre til Tromsø.

100 samtaler daglig

Som politiet har AMK gjengangere, og mange av de ansatte kjenner dem igjen på stemmen.

– Noen kjenner vi til og med på pusten. Den kontakten vil forsvinne. Folk kan ikke lenger si at de befinner seg på Høgda. Heretter må de oppgi presis adresse.

Det kan være tøft å jobbe på en AMK-sentral. Én telefon inn, kan generere så mange som 30 telefoner ut. Hver dag får sentralen rundt 100 henvendelser. Den samme hendelsen kan føre til at AMK-personell kan ha kontakt med pårørende, politi, brannvesen, sitt eget personell, ansatte på sykehuset og så videre.

De ansatte begrunner sin kjærlighet til jobben med at det er krevende, men også givende.

– Det er sjelden folk vet hvem de har fått hjelp av. Vi skal ikke gi ut navnene våre, men av og til vet folk hvem de snakker med. Jeg husker spesielt én hendelse, der det sto om liv. En kvinne hadde en livstruende tilstand, men alt gikk bra fra vår side, og jeg fikk sendt ut hjelp raskt. Men jeg visste ikke hvordan det gikk med henne. En dag får jeg en telefon der de ber om å snakke med Stian. Jeg sier at det er meg. Kvinnen ville takke og si at hun nå var gravid. Da kom tårene i øyekroken. Det er ikke ofte vi får takk. Står det om oss i media, er det som oftest ikke i positivt fortegn, sier Lindquist.

Stort område

Området AMK-sentralen betjener strekker seg fra Kjøpsvik i Tysfjord i sør til Lødingen i vest Salangen i nord.

Den nye sentralen i Tromsø skal betjene et stort området fra Tysfjord til Kvænangen i Nord-Troms. Innsats i 30 kommuner skal koordineres.

- Blir det mindre trygt når én sentral skal dekke et så stort område?

– Nei, det skal ikke det. Men det vil nok ta lengre tid å forklare hvor man er, sier Martinsen.

–Det kommer til å bli veldig rart på mandag, sier Lindquist.

DTN: Dager til nedleggelse telles ned fortløpende på tavla i AMK-sentralen. Foto: Lars Richard Olsen