Byforkjemperen Frode Bygdnes kritiserer i skarpe ordelag sentrumsplanen som nå er ute til høring, og som skal vedtas før ferien. Han mener det er tid for å si i fra nå, og peker på en rekke forhold som han mener skaper et villedende inntrykk for dem som skal behandle planen.

- Jeg er nokså sikker på at planen er utformet slik for å skape en tendens i favør av riving av Gammelbrygga. Dermed risikerer vi å få ei høyblokk som legger området i skygge, ødelegger siktelinjer og endrer et inntrykk av byen som er en signatur.

- Jeg oppdaget det da jeg kom inn med hurtigruta i fjor sommer, og tok et bilde inn over mot byen like før den la til. Fra hurtigruta kan du se inn over Ottar Håløygs plass, og Gammelbrygga knytter siktelinja helt opp mot Byskolen - et annet av byens signaturbygg. Det høres kanskje spesielt ut, men det er siktelinjer som gjør at vi danner oss et inntrykk av et sted med bebyggelse. Hvis Gammelbrygga blir revet til fordel for et høyt boligkompleks, klippes dette inntrykket av byens innside brutalt i stykker. Planen beskriver mange siktelinjer, men denne siktelinja finnes ikke, sier Bygdnes.

Kritisk

I flere tiår har han gjennom kommune- og fylkespolitikk fått trening i å lese kompliserte sakspapirer, og han mener å ha funnet mange detaljer i sentrumsplanen som underkommuniserer viktige sider ved det han mener er et av Harstads viktigste byrom: Ottar Håløygs plass.

Og han mener det er gjort med hensikt.

- Blant annet opererer planen med kartskisser som viser hvor de verneverdige byggene finnes. Når planen beveger seg mot temaet bygningsvern, blir «kart» til «figur», hvor blant annet verneverdige bygg - som Gammelbrygga - er kuttet vekk fra illustrasjonene.

Bygdnes er sterkt kritisk til framstillingsmåten. Han tror det dreier seg om bevisst underkommunisering.

- Med slike håndgrep slipper planleggerne å fortelle om at Gammelbrygga er i Riksantikvarens Sefrak-register for verneverdige bygg. Det gjør ikke saken bedre at det dreier seg om et bygg fra byens eldste periode.

Ute med plassen

Han frykter at ei riving av Gammelbrygga innebærer svanesangen for Ottar Håløygs plass. Et mangeetasjers høybygg legger plassen i skygge lange perioder av døgnet. Han frykter at plassen i praksis blir grøntareal for et boligbygg, framfor en attraktiv bypark som innbyr til myldring langs sjøkanten.

- For noen dager siden var en gjeng byvenner ute og raka løv på plassen litt ut i kveldinga. I åtte-tida strøk noen solstråler inn over plassen, og satte det flotte havnebygget - som jeg kaller Galschiødt-brygga - i kveldssolbrann. Det var aldeles nydelig, og viser en viktig kvalitet med dette byrommet. Det var blant annet dette sommerlyset som opp gjennom søtti- åtti- og nittitallet skapte folkeliv her i området - og gjorde Gammelbrygga til et ekstremt populært utested i lange perioder.

Park - ikke plen

Han mener Ottar Håløygs plass er byens beste møteplass mellom sjø og land, og at Sentrumsplanen ikke underslår - men faktisk understreker - verdien av grøntområder i sentrum.

- Plassen har et potensial til å bli en liten bypark hvor en kan oppholde seg og se på havna og livet. Den er like ved et trafikknutepunkt for folk som kommer og reiser sjøveien. Den er svært egnet som møteplass - som det ikke er flust med i Harstad. Men Sentrumsplanen svikter sitt eget grønne forsett når det gjelder Ottar Håløygs plass, mener Bygdnes.

- Planen legger opp til at plassen blir plen for ei ny høyblokk. Det vil bli ei blokk som som stenger kveldssola ute fra plassen, Arkitekter som ikke orienterer om slike uheldige konsekvenser er ikke troverdige, tordner Bygdnes.

Han føler at blokka som er inntegnet i Sentrumsplanen vil ødelegge Ottar Håløygs plass som møteplass for befolkninga, og håper at politikerne vil stå i mot når Sentrumsplanen skal opp til vedtak i siste kommunestyremøte før ferien.

- Harstad kommune er nå i ferd med å privatisere de offentlige rom i sentrum. Politikernes oppgave er å forsvare fellesskapets interesser. Kommunestyret må sikre at Ottar Håløygs plass blir park i stedet for plen. Gammelbrygga spiller en nøkkelrolle i dette offentlige rommet.

Avviser manipulering

Ansvarlig for utformingen av Sentrumsplanen, Lars Andre Uttakleiv, avviser alle antydninger om manipulering og villedning i Sentrumsplanen.

- Vi har hatt tidspress på produksjonen. At vi har oversett noe eller har gjort feil kan jeg ikke utelukke. Men at vi skal ha hatt tid til å konspirere fram  et spesielt tilsiktet resultat, faller på sin egen urimelighet, sier Uttakleiv.

- Jeg minner også om at vi har laget et nokså omfattende utredningsdokument om vern i området. Det ligger på våre hjemmesider, sier han.

Hva mener du? Diskutér gjerne under eller sammen med våre 8417 venner på Facebook.