Har du behov for å delta i fellesskapet for kreftrammede og pårørende? Da kan Kreftforeningens familiedag være inngangsporten.

Før jul etablerte Kreftforeningen og et tjuetalls frivillige tre nye tilbud til kreftrammede og pårørende. Turgruppe, temakafé samt treffpunkt for barn og unge, alle med base i Kanebogen Aktivitetssenter. Imidlertid har de ikke lykkes med å nå fram med tilbudet for barn og unge. I håp om å gjøre tilbudet kjent for målgruppa, arrangerer de en aktivitetsdag for hele familien.

Stort behov

-Vi tror det er mange der ute som har behov for å møte andre i samme situasjon, men som kanskje føler det som en terskel å møte opp. Per i dag lever over 1100 personer i Harstad med en kreftsykdom. Tenk hvor mange pårørende dette berører, sier Linn Kristensen. Hun er rådgiver ved distriktskontoret i Tromsø, og besøker Kreftforeningen i Harstad for planlegging sammen med de frivillige. Hun forteller videre at tiltaket er etablert i Tromsø og Alta, og er under planlegging i Brønnøysund.

-Responsen har vært enorm blant unge pårørende, det er ingen tvil om at behovet er stort. I utgangspunktet inkluderer vi barn mellom 6 og 16 år som har noen i familien med alvorlig sykdom. Mange har kanskje slitne foreldre grunnet sykdom og trenger andre voksenpersoner å prate med, sier hun.

Leker og spill

Tilbudet er unikt, med initiativtakere og frivillige som er kurset spesielt for oppgavene. De fleste har ei historie, er på en eller annen måte berørt av sykdommen og har dermed et sterkt ønske om å engasjere seg. En av dem er Margrethe Larsen.

-Vi som sitter her, vet hvor tungt det kan være for unge pårørende med alvorlig sykdom i familien. Datteren min var ni år da jeg ble kreftsyk, og jeg vet at hun hadde behov for støtte, forteller hun.

Treffpunkt arrangeres annenhver tirsdag ettermiddag, med ulike aktiviteter.

-Vil noen gjøre lekser, hjelper vi gjerne med det. Noen vil kanskje bare være sammen med andre, prate eller spille spill. Barna må gjerne ta med seg en venn. I løpet av ettermiddagen får de også et næringsrikt måltid, forteller de frivillige.

Harstad er eksempel

Med familiedagen, som går av stabelen i Stangneshallen siste lørdag i mai, håper de å gjøre treffpunktet kjent.

-Vi starter med litt mat, og fortsetter med aktiviteter. Lego og tegning for de minste, spill for de større. I tillegg skal vi ha foredrag og musikalsk underholdning, samt lek og konkurranser utendørs med fine premier, sier de, og skryter av gode støttespillere.

-Næringslivet har vært fantastisk, og igjen må vi få si hvor positivt det har vært og etablere tilbud for kreftrammede her i byen. Harstad blir ofte trukket fram som eksempel av Kreftforeningen sentralt. Spesielt når det gjelder temakafeen, der det hver gang dukker opp nye deltakere.

Dagen før familiearrangementet holder Kreftforeningen stand i Amfi Kanebogen. De frivillige oppfordrer interesserte til å ta kontakt for spørsmål og informasjon.

-Bruk oss, det er derfor vi er her. Er det flere som ønsker å trå til som frivillige, er de velkomne. Man behøver ikke ha erfaring med kreft, bare en inderlig lyst til å bidra.

FAKTA:

  • Kreftforeningen, Harstad kommune, en rekke pasientforeninger og frivillige samarbeider om tilbudene for kreftrammede og pårørende annenhver tirsdag.

  • Alle frivillige i Kreftforeningen er fylt 18 år og kurset for de ulike tiltakene.

  • 1145 personer i Harstad lever med kreft, og av disse er 43 nydiagnostiserte.

  • Én av tre vil i løpet av livet bli rammet av kreft. To av tre blir friske.

Kilde: Kreftforeningen.no

Frivillige i Kreftforeningen inviterer til aktivitetsdag for hele familien. F.v: Arne Austgard, Margrethe Larsen, Brita Bergli Kristensen, Lillebeth Knutsen, Linn Kristensen, Marit Bergli, Vigdis Oppheim og Valter Oppheim Foto: Tina Eilertsen