Det finnes mange eksempler på at fylkesgrensen mellom Nordland og Troms er et hinder slik at elever ikke kan søke tilbud på tvers av fylkesgrensen. Dette skyldes uenigheter mellom fylkeskommunene om hvem som skal ta kostnader og regler for dette.

- Nå vil vi få en nasjonal ordning og dermed en løsning for mange elever i vår region, sier stortingsrepresentant Kent Gudmundsen (H).

Regjeringen vil fremme et forslag til Stortinget om å innføre et friere skolevalg i videregående skole på tvers av fylkesgrenser. Forslaget vil medføre lovendring og endringer i tilhørende forskrifter. Lovforslaget skal sendes på høring i september 2015.

Dette går ifølge Gudmundsen lovforslaget ut på:

  • Regjeringen og regjeringspartiene Høyre og Frp er opptatt av at elevene skal gis større frihet ved valg av videregående skole. Vi følger opp Sundvolden-erklæringen på dette punktet ved å foreslå at alle elever gis ubetinget rett til gjesteelevsgaranti (rett til finansiering) fra bostedsfylket ved inntak på skoler i andre fylker.

  • Forslaget vil være en forenkling og en forbedring for dem som i dag ikke får slike garantier fra hjemfylket. Forslaget innebærer at alle kan søke i et annet fylke, ikke bare de som i dag faller inne under fylkenes frivillige ordninger for gjesteelevgaranti.

  • Forslaget innebærer at skolefylkene må ta inn gjesteelever dersom de har ledig kapasitet, men forslaget gir ingen rett til inntak i andre fylker eller rett for gjesteelever til å konkurrere på lik linje med skolefylkets egne elever. Skolefylket kan avvise søkere fra andre fylker på grunn av kapasitetshensyn. Dette vil sikre forutsigbare rammer for dimensjonering av det videregående opplæringstilbudet og at valgfriheten ikke går på bekostning av elevenes muligheter til å kunne gå på skole i sitt nærområde.

  • Dersom det blir konkurranse om gjesteelevsplass ved en videregående skole, innebærer forslaget at elever som har tungtveiende pedagogiske eller psykososiale behov for å gå på skole i annet fylke, skal prioriteres. Det legges ikke opp til at andre grupper skal kunne prioriteres særskilt, for øvrige gjesteelever blir det et karakterbasert opptak.

Forslaget vil etter planen bli sendt på høring til høsten, behandles i Stortinget våren 2016 og tre i kraft august 2016.

- Lovendringen vil i så fall få effekt ved opptak til skoleåret 2017/2018, sier Gudmundsen.