– Det som skjer i denne flotte gata vår er helt uforståelig - og molboaktig.

Det sier Peter Midbøe som bor i Hålogalandsgata. Geologen er nærmeste nabo til Hålogalandsgate 44, der et omstridt leilighetsbygg i betong planlegges. Det fremstår uforståelig og molboaktig for naboene er at planutvalget og kommunestyret har godtatt søknaden om å rive den gamle, røde trevillaen i gata og erstatte den med et stort, moderne leilighetsbygg med heissjakt i midten. Ikke minst fordi vedtaket ble gjort like før forslaget til sentrumsplan ble sendt ut på høring.

– Kommunen argumenterte med at dette ikke var bevaringsverdig bebyggelse og at her kunne det fortettes. Nå er forslag til sentrumplan lagt frem. Her blir hele bebyggelsen i Hålogalandsgata omtalt som bevaringsverdig og fortetting frarådes fordi det får for store konsekvenser. Det stiller kommunens delregulering for Hålogalandsgate 44 i et underlig lys, mener Peter Midbøe

Verneplan

I planforslaget om sentrum vest (sone 6) står det: ”Denne delen av Harstad framstår som homogene, velplanlagte boligkvartaler med småhusbebyggelse... Dette er fine villaområder med gode kvaliteter som kan utvikles videre på egne premisser. Det er lite å hente i dette området når det gjelder bedre arealutnyttelse uten at det får store konsekvenser for området. De større, ubebygde arealene er parkpregete tomter som bør forbli park eller forbli åpen ramme og buffer rundt verneverdige bygg”. Det anbefales ikke mer boligbygging i disse områdene. Tvert imot går forslaget ut på å styrke den historiske bebyggelsen, ved å innføre egen verneplan for området.

– Denne saken berører oss sterkt. Beboerne i gata er oppgitt over ikke å bli hørt. Særlig når forslaget til sentrumsplan nå konkluderer med de samme innvendinger vi hadde mot delreguleringen for Hålogalandsgate 44. Vi forstår ikke hvorfor politikerne bare har fremmet utbyggernes interesser i denne saken, sier Midbøe.

Han forteller om flere naboer som gjennom årene har fått avslag på å gjøre mindre endinger på sine hus og et leilighetsprosjekt i Hålogalandsgate 41 ble stoppet med henvisning til ”skjønnhetsparagrafen” i plan og bygningsloven.

Protester i fleng

Det har haglet inn med protester fra mange naboer i gata mot betongleilighetene som planlegges å erstatte trehuset i Hålogalandsgate 44. Naboene mener bygget vil ødelegge det historiske bygningsmiljøet for alltid i en gate som kommunen selv nå ser ut til å ville bevare og verne.

– Førtifire husstander har skrevet på et protestbrev mot leilighetskomplekset. Sju av de nærmeste naboene har klaget til Fylkesmannen i Troms. I tillegg har Fornminneforeningen i Harstad sendt sine innvendinger.

– Folk i gata synes det er usigelig trist at det historiske miljøet skal ødelegges på denne måten. Det nye leilighetskomplekset planlegges bygd bare få meter unna tre av de fineste verneverdige husene i gata, sier Midbøe.

– Politikerne er opptatt av kommunens omdømme. Måten kommunen går frem i denne saken gjør ikke omdømmet bedre. Vi føler oss rett og slett utsatt for kommunalt maktmisbruk, sier Peter Midbøe.

- Demokratisk prosess

Leder i planutvalget, Halvar Hansen, avviser maktmisbruk i forbindelse med reguleringsplanen for Hålogalandsgate 44.

– Jeg har ingen ønske om å bruke makt. Denne saken har vært grundig behandlet, og det var et enstemmig planutvalg vedtok reguleringsplanen. Her har vi kjørt en demokratisk prosess, sier Hansen.

– Naboer reagerer på at kommunen ikke ventet til sentrumsplanen forelå før man vedtok reguleringsplanen for Hålogalandsgate 44.

- Jeg ser ingen grunn til å vente på sentrumsplanen. Det var ingen ting som skulle tilsi at kommunen ikke skulle gi tillatelse til å bygge leiligheter i Hålogalandsgate 44, sier Halvar Hansen. Han viser ellers til at sentrumsplanen er sendt ut på høring, og vil ikke blir vedtatt før i juni.