En undersøkelse blant ungdom i Harstad viser at mange sliter med ensomhet og depresjon. Dette framkommer i rapporten fra Ungdata 2015 for Harstad som utvalgene for helse og omsorg, og oppvekst og kultur, får til behandling i neste uke.

I Harstad svarte 710 ungdomsskoleelever fra 8.til 10. trinn på undersøkelsen i løpet av mars. Det ga en svarprosent på hele 82 prosent.

Én av fire

I undersøkelsen svarer én av fire at de er plaget med ensomhet, og 15 prosent av de spurte svarer at de har vært mye plaget med en eller flere former for depresjon.

- Vi lever i en kultur hvor det er viktig at man passer inn. Det fører til at det blir mye press på folk fra mange hold. Vi ungdom har også lagt et type press på oss selv om at vi må gjøre alt feilfritt, sier Ingvild Østby, nestleder i ungdomsrådet i Harstad til NRK.

Resultatene fra denne undersøkelsen skal brukes som grunnlag for utarbeidelse av relevante planer som berører denne målgruppen. Dette gjelder for eksempel oppvekststrategi, folkehelsestrategi, kulturstrategier og overordnet planstrategi for Harstad kommune.

I disse planene må det vurderes tiltak som særlig møter de utfordringer som resultatene viser. Rådmannen viser til at de mest aktuelle enhetene for umiddelbar oppfølging er Helsehusets tjenester som helsestasjon, skolehelsetjeneste, kommunepsykologer og alle skoler.

- Mange unge sliter

Depresjon er vår tids folkesykdom. Det sa ordfører Marianne Bremnes i sin 1. mai-appell i Nordic Hall under markeringen i regi av LO i Sør-Troms. Hun trakk frem psykisk helse, og påpekte viktigheten av at alle i samfunnet blir sett.

- Psykisk sykdom synes ikke på utsiden, men den er til gjengjeld sterk og tydelig på innsiden. En knekt psyke tar mye lengre tid å bedre enn en brukket fot. Depresjon er vår tids folkesykdom, og det er fremdeles litt tabu og snakke om, sier Bremnes.

I talen trakk hun frem "Linda", en ung kvinne som har skrevet om sine psykiske problemer i Aftenposten. Ordføreren refererer til følgende utdrag:

"Det er ingen som husker på meg hvis jeg ikke minner dem på at jeg er her. Det er som regel alltid jeg som tar kontakt for å minne menneskene i livet mitt på at jeg faktisk er her, og det er veldig vondt. Jeg er en av dem som våkner hver morgen med et ønske om å ikke våkne opp. Jeg er en av de såkalte naverne som er for syk til å jobbe - ikke fordi jeg er lat og ikke gidder."

Slik er hverdagen til psykisk syke "Linda".

- Dette er sårt å lese, men dessverre er det sant. Vi må lage et sikkerhetsnett rundt, slik at vi kan samle opp de som går med slike tanker. Alle trenger å blir sett og hørt, uttalte Bremnes til Harstad Tidende.

FOLKESYKDOM: - Depresjon er vår tids folkesykdom, sa Marianne Bremnes, ordfører i Harstad, i sin 1. mai-appell. Foto: Åse Hjelvik