Dette framkommer i rapporten fra Ungdata 2015 for Harstad som utvalgene for helse og omsorg, og oppvekst og kultur, får til behandling i neste uke.

Ungdata er et kvalitetssikret og standardisert system for lokale spørreundersøkelser som tilbys alle kommuner i Norge. Disse inneholder en serie spørsmål beregnet på ungdom i aldersgruppen fra 13 år og oppover. Temaene spenner fra skole, helse, familie og fritidsaktiviteter, til rus og kriminalitet. Undersøkelsen er i Harstad forankret som et tiltak i Rusmiddelpolitisk handlingsplan og gir en oversikt over oppvekstsituasjonen lokalt.

I Harstad svarte 710 ungdomsskoleelever fra 8.til 10. trinn på undersøkelsen i løpet av mars. Det ga en svarprosent på hele 82 prosent.

Trives på skolen

Harstad følger stort sett de nasjonale trendene og har gode resultater når det gjelder trygge nærområder, trivsel på skolen og lave tall på tobakk og rus.  Det viser seg også at ungdommen i stor grad er fornøyd med venner og foreldre, bruker mye tid på lekser og er fornøyd med helsa si.

På den andre siden har ungdom i Harstad noe større utfordringer med psykisk helse (særlig for jenter). Det viser seg også at ungdommen bruker mye tid på nett og at de opplever at det ikke er nok lokaler til å treffe andre ungdom på fritida. Utfordringer rundt slossing, skulking og mobbing har en noe høyere skår enn nasjonalt, uten å skille seg ut i stor grad.

Oppfølging

Resultatene fra denne undersøkelsen skal brukes som grunnlag for utarbeidelse av relevante planer som berører denne målgruppen. Dette gjelder for eksempel oppvekststrategi, folkehelsestrategi, kulturstrategier og overordnet planstrategi for Harstad kommune.

I disse planene må det vurderes tiltak som særlig møter de utfordringer som resultatene viser. Rådmannen viser til at de mest aktuelle enhetene for umiddelbar oppfølging er Helsehusets tjenester som helsestasjon, skolehelsetjeneste, kommunepsykologer og alle skoler.