Lørdag formiddag 25. april ble Nepal rammet av det kraftigste jordskjelvet de har hatt på 80 år, med en styrke på 7,9.

Episenteret lå mellom hovedstaden Katmandu og byen Pokhara. Skjelvet var bare to kilometer dypt, men ga etterdønninger i nabolandet India og utløste store snøskred på Mount Everest.

Harstad-væringen Helge Vasseng er med i en beredskapsgruppe til Norske Redningshunder. Det er Utenriksdepartementet som har aktivert gruppa på 40 personer, som reiser til Katmandu i natt eller mandag morgen.

- Jeg skal være med i staben som skal lede søket de norske redningshundene skal gjøre, sier Vasseng til ht.no. Han har ikke med hund selv.

Tusenvis døde

Dødstallene stiger stadig fortsatt. Det startet med meldinger om 600 omkomne. Søndag formiddag oppjusterte nepalske myndigheter tallet til over 2000 døde. I underkant av 5000 mennesker er ventet å være skadet. De siste tallene sier at 2.500 personer så angt er bekreftet omkommet i jordskjelvet, men myndighetene frykter at så mange som 4.500 er omkommet.

- Vi vet ikke så mye om hva som møter oss annet enn det som er kommet fram i media. Dette er en katastrofe i stor skala og en tragedie for Nepal.  Samtidig synes jeg det er fint at vi fra et land med mye ressurser kan hjelpe til i slike katastrofer, sier Vasseng.

Han er ikke nervøs for å reise nedover, til tross for at det fortsatt er mange etterskjelv i området. Tre nye etterskjelv er registrert i Katmandu. Det kraftigste hadde en styrke på 6,7. De to andre kom med seks minutters mellomrom.

- Vi er godt forberedt, sier Vasseng, som ankom Gardermoen søndag kveld.

Vasseng regner med å være hjemme igjen om ti dager.

Statsminister Erna Solberg (H) er på vei til Gardermoen for å møte redningsteamet før mannskapet letter senere søndag.

Søk og redning

Vasseng tilhører Norwegian Search and Rescue Team (NORSAR), som er Norges bidrag til søk og redningsoppdrag ved større katastrofer som inntreffer i urbane strøk. NORSAR har kompetanse og utstyr som raskt kan alarmeres og sendes til katastrofeområdet.

- En anmodning om internasjonal bistand vil normalt gå gjennom FN og videre til Utenriksdepartementet. De vil raskt kunne ta en avgjørelse om å sende NORSAR, og i løpet av få timer vil et team på 35 – 40 personer, ni spesialtrente hunder og 8 - 10 tonn utstyr være i luften. Hele operasjonen blir iverksatt og styrt fra Utenriksdepartementet, skriver Norske Redningshunder på sien Facebook-sider.

NORSAR er et samarbeid mellom organisasjonen Norske Redningshunder, Oslo Brann og Redningsetat, og Norsk Luftambulanse.

- Gjennom sine respektive fagfelter utfyller man hverandre og har satt sammen et konsept som er spesialdesignet for å lete etter overlevende, redde dem ut av ruinene og yte nødvendig førstehjelp. Et oppdrag kan vare i opptil 10 dager fra man reiser til man er hjemme igjen. I den perioden er NORSAR selvforsynt og skal være i stand til å utføre søk og redningsoperasjoner 24 timer i døgnet.

NORSAR bisto med redningsarbeidet etter jordskjelvene i Tyrkia i 1999 og i Iran 2003.

Omkring 150 nordmenn skal være i Nepal - flere av dem i Katmandu og noen på Mount Everest. Utenriksdepartementet vil orientere om deres status fortløpende.

Vet du om noen fra Harstad-regionen som er i området, så vil vi gjerne vite det. Send oss et tips på nett@ht.no