Forslaget har som kjent skapt harme blant beboere fra Bergsvågen til Årnes. Det åpner opp for mulige oppdrettslokaliteter helt opp i «fjæresteinene» i det aktuelle området. Torsdag kveld var over 80 mennesker til stede på Røkenes på et folkemøte om saken. Til stede var kommunale byråkrater, representanter fra Salaks, lokalpolitikere og lokalbefolkning. Beboere og næringsliv på strekningen ga klar beskjed. De ønsker hverken utslippene, synet av anleggene, eller båndleggingen av lokale fiskeplasser og sjøareal velkommen.

Knapp frist

I etterkant av folkemøtet ble det trommet sammen an aksjonsgruppe. Denne skal gi innspill og merknader til planen. I tillegg til å jobbe tett opp mot lokalpolitikerne for å stoppe - eller i hvert fall begrense arealene som åpnes for oppdrettsbransjen. Fristen er knapp. Innspillene må være i boks innen torsdag i neste uke. Ut fra signalene på folkemøtet har planen kommet litt som julekvelden på kjerringa for flere. Både beboere og lokalpolitikere. Aksjonsgruppen består foreløpig av: Elin Nikolaisen, Ole Martin Karlsen, Harald Benjaminsen, Andreas Lund, Sverre Kulseng og Kristian Kulseng. Sekretær er Bjørn Hall-Hofsø.

- Vi forventer at våre lokalpolitikere kommer på banen og fronter sine oppfatninger om kystplanen. Selv om den har blitt utformet av en interkommunal gruppe politikere, er det i siste instans kommunestyret i Harstad som skal ta den endelige avgjørelsen, påminner Sverre Kulseng. Gruppa mener planen må forandres drastisk i forhold til forslaget. Ikke minst må den ta mye mer hensyn til lokalmiljøet og eksisterende næringsvirksomhet. Det verste som kan skje er at den blir «banket igjennom», uten de helt store modifikasjoner. Dersom forslaget blir vedtatt må befolkningen forholde seg til seks nye oppdrettsanlegg. Totalt blir det da 14 anlegg innenfor en sirkel på seks nautiske mil fra toppen av Grytøya.

Utsettelse?

En av de som møtte opp til folkemøtet var varaordfører Jan Fjellstad. Han tipper saken blir utsatt, slik at den kan bli gjenstand for en mye grundigere diskusjon enn tidsplanen legger opp til.

- Jeg kan ikke se nytten i å kjøre kystplanen gjennom kommunestyret i full fart i løpet av sommerhalvåret. Vi snakker tross alt om et planverk som skal gi overordnede linjer for bruken av sjøarealene i mange år, sier Fjellstad. Han har oppfordret lokalbefolkningen til å formulere saklige og gode merknader til planen før fristen løper ut.

- Det er viktig at disse inneholder god, saklig argumentasjon og ikke bare følelser.

- Hvordan ser du selv på planene om oppdrett i Bergsvågen og utenfor Røkenes/Årnes?

- Personlig synes jeg det blir litt voldsomt med så mye oppdrett i akkurat disse områdene. Uten at jeg vil ta noe endelig standpunkt her og nå.

- Oppdrett er kommet for å bli. Men det må gå hånd i hanske med de øvrige behovene til lokalbefolkning og næring.

- Er det slik at absolutt alt sjøareal vi har i Harstad står kollåpent for enhver virksomhet som ønsker å båndlegge?

- Nei.

Ordfører Marianne Bremnes opplyser at saken ikke står på kartet for førstkommende kommunestyremøte, 30. april. Men hun regner med at planen uansett blir gjenstand for en grundig behandling lokalt, før den vedtas.

Uavklart

Aksjonsgruppa er ikke alene i denne saken. Rolf Mobakk er leder i Harstad båtforening. Han har på vegne av foreningen klaget på planene om seks nye oppdrettsanlegg i området Vågen, Grytøy og Bjarkøy. Mobakk mener anleggene vil ramme småbåtleia og sette store begrensninger for fritidsbåter og hobbyfiskere. Det advares dessuten fra ordførere langs kysten om å akseptere kystplanene for kommunene, før spørsmålet om arealavgifter er avgjort. Disse kan gi potensielt store inntekter for fattige kystkommuner de neste tiårene.