Den første boka tjeldsundværingen har oversatt og utgitt på eget forlag er «I et rom, i et hus, i en hage» av Finn Carling. Språket han oversetter til er hans morsmål, farsi.

– Det er rundt 100 millioner mennesker som snakker farsi. I Iran kjenner de fleste til Ibsen, Hamsun og Edvard Munch, men veldig få andre norske kunstnere, sier mannen som egentlig er historiker.

«I et rom, i et hus, i en hage» er en av en rekke bøker Finn Carling skrev. Han rakk å utgi både romaner, sakprosa, noveller, dikt og prosa, hørespill og skuespill før han døde i 2004.

– Det er ei bok som passer for ungdom. Jeg mener det er viktig at iranere blir bedre kjent med Norge og norsk kultur, sier han.

Boka kom fra trykkeriet sist høst og er nå å finne hos bokhandlere i Iran.

– Jeg vet ikke hvordan de selger, men jeg har familie som følger med, sier mannen som kom til Norge som politisk flyktning for 22 år siden.

Eventyr

Asgari Renani har ikke tenkt å gi seg med denne boka.

– Jeg har planer om å gi ut et utvalg av Asbjørnsen og Moes eventyr og har allerede oversatt 20 eventyr. Og så er jeg halvveis ferdig med Tor Åge Bringsværds «Den store boken om norrøne guder».

Nå håper oversetteren at Finn Carlings bok fenger perserne i en slik grad at han berger privatøkonomien. For det er privat lån som har finansiert utgivelsen.

– Jeg har fått trykket opp tusen bøker, og går salget bra blir det bok med eventyr.

Må gjøres

Ifølge Asgari Renani er det ikke drømmen om rikdom som er beveggrunn for utgivelsen.

– Man kan ikke leve av dette. Det finnes bokstøtte i Iran, men jeg er norsk statsborger, og her er det ingen midler å hente. Men det spiller ingen rolle. Dette er en jobb som må gjøres. Det skylder jeg norsk kultur, sier han.

– Hvis jeg ikke taper penger, er jeg heldig, ler han.

Og den egentlige årsaken til kulturarbeidet han utfører er denne:

– Jeg ønsker å presentere norsk kultur i takknemlighet til Norge, hvor jeg har blitt godt mottatt.

HYLLEVARE: Ahmad Reza Asgari Renansi oversettelse finnes i en rekke bokhyller i iranske bokhandlere. Foto: Privat