I 42 år på rad har Norsk Folkehjelp hatt base på Storjorda i påsken. Også i år.

- Vi har hatt en fantastisk påske, med mye godt vær, sier leder Inge Fagerland i Norsk Folkehjelp Harstad.

Ingen gnagsår

Totalt har 10-15 personer rullert med å ha vakt på hytta, som dermed har hatt tre til fire personer på vakt hele påsken. I tilegg har man hatt folk i beredskap hjemme. Mandag ettermiddag pakket man sammen og reiste hjem.

- Det har vært en veldig stille og rolig påske for oss, til tross for en enorm utfart i marka. Spesielt lørdag var det en strøm av folk som dro ut på ski. I løpet av påsken har vi kun hatt et transportoppdrag, sier Fagerland.

- Hva med de årlige gnagsårene?

- Det har ikke vært noen innom med gnagsår i år, smiler Fagerland.

Tiden har gått med til å hjelpe folk med skismurning, de har sjekket isforholdene og hatt patruljer inn over fjellet. Folkehjelpa har også vært til stede i løypa ved enkelte dager å plassere en patrulje ved den såkalte appelsinsvingen.

- Vi har også vært med på barneskirennet som caravanklubben arrangerer på Storjorda påskeaften. Vi har hatt det fint og sosialt på hytta vår. Enkelte har kommet innom og spurt om ting. Det synes vi er hyggelig, sier Fagerland.

Mer i sør

Mens det har vært rolig i nord har det vært mer å gjøre for Norsk Folkehjelp sør i landet.

- For Norsk Folkehjelp Sanitet har det i påsken vært totalt 48 aksjoner. Dette er noe mer enn normalt og det er særlig våre grupper i sør-vest og øst som har hatt det travelt, forteller beredskapsansvarlig for Norsk Folkehjelp Sanitet, Vegard Standahl Olsen.

Det er færre av de store tunge leteaksjonene man hadde tidligere. Dette er det flere grunner til.

– Alle har mobiltelefoner, og det er relativt god dekning. Derfor vet vi ofte hvor de savnede befinner seg, eller vi kan lokalisere dem raskt. Økt fokus på veivalg i skredutsatte områder, mer teknologi på posisjoneringsverktøy, økt fokus på synbarhet og ikke minst at media når ut til flere via internett og smarttelefoner med rapporter om vær og føreforhold, er med på å redusere antall skader.

Fantastisk jobb

De frivillige redningsmannskapene fra Norsk Folkehjelp reiser også ned fra fjellet når påsken er over, men det betyr ikke at de ikke lenger er i beredskap.

– Norsk Folkehjelps frivillige manskaper har beredskap hele året rundt, og vi er i gjennomsnitt ute på fire til fem redningsoppdrag hver eneste uke gjennom hele året, forteller Frantzen.

Uten de frivillige redningsmannskapene hadde ikke påskefjellet vært et like trygt sted å feriere.

– De frivillige mannskapene i Norsk Folkehjelp har gjort en fantastisk jobb i påskefjellet, og den innsatsen de gjør er med på å redde menneskeliv, avslutter Frantzen.