Ifølge Roy Jonassen, Frøydis Frantzen, Ann Kristin Rypdal Larsen og Magnus Jonassen i Norsk Folkehjelp er Storjorda fortsatt et av de mest populære utgangspunktene i Harstad for skiturer i påsken.

Gnagsår

– Heldigvis skjer det svært sjelden alvorlige uhell eller ulykker i dette terrenget. Mye av årsaken til det kan være at Kvæfjord kommune har kjørt opp svært gode løyper mot både Rundfjellet og et stykke innover mot Melåa.

-Hittil i påsken har vi kun behandlet noen gnagsår, og forhåpentligvis unngår vi også i år å rykke ut til beinbrudd eller andre skader, sier de fire som har tilbrakt hver eneste påske de siste tiårene ved folkehjelpas egen hytte, to-tre hundre meter fra Turistforeningens hytte ved parkeringsplassen på Storjorda.

– For oss er dette like mye blitt en livsstil som en hobby, sier Ann Kristin Rypdal Larsen, som har loggført ikke mindre enn 38 påsker i Norsk Folkehjelps tjeneste.

- I år er vi 10-15 personer som deler på vaktene som har en minimumsbemanning på tre personer i døgnet, forteller de.

– Ta med ekstra utstyr

For å sikre at de er best mulig rustet dersom uhellet skulle være ute til å ta seg av de mange som benytter turterrenget i området de dekker, er det viktig å ha ulikt utstyr lett tilgjengelig.

På godt pakkete sleder bak de to scooterne de disponere, finnes blant annet hjertestarter, spjelkemateriell, førstehjelpsutstyr, søkestenger og redningsduker, pluss flere typer spader.

– Vi håper selvsagt at vi slipper å bruke utstyret vi har med oss, selv om vi vet at det har skjedd en rekke ganger tidligere. Vår oppfordring går uansett til alle turgåere om selv også å ta med seg litt ekstra utstyr i form av både mat og drikke, refleksvester, spader og kanskje en ekstra vindsekk.

Dette er lett utstyr som kan komme godt med dersom man for ekslempel kommer ut for dårlig vær eller blir liggende å vente på at hjelp skal komme.

Uten mobildekning

– I tillegg er det lurt å sjekke mobildekningen i områdene man planlegger å ferdes i. Vi vet at deler av Melåa-traseen tidvis er uten dekning, og også andre fjellområder på Hinnøya sliter med god dekning, sier de fire erfarne fjellfolkene som legger til at området de tar seg av er mot Melåa, Rundfjellet og Storvann syd.

Disponible

– Dagene går stort sett med til å patruljere disse områdene og se til at alle har det bra. I tilleg får vi tid til å trene på blant annet skredsøk, scooterkjøring pluss å bli godt kjent med bruken av ulikt redingsutstyr. Vi er også disponible dersom andre redningspatruljer ber om assistanse, og har opplevd tidligere å bli utkalt til både strandsøk og skredsøk i påsken. Blant annet ble vi tilkalt til Senja i forbindelse med det store raset som gikk der for to år siden, forteller de.

– Skulle uhellet først være ute ber vi turgåere i området å ringe vår vakttelefon på 99043963, oppfordrer de fire.

SCOOTERTRENING: Ann Kristin Rypdal Larsen og Magnus Jonassen trener scooterkjøring. Foto: Andreas Isachsen