– Det stod 580.000 laks på lokaliteten. Fisken har en gjennomsnittsvekt på fire kilo, opplyser avdelingssjef Katrine Flostrand i Mattilsynet. Hun arbeider i avdelingen Midtre Hålogaland.

ILA

ILA – infeksiøs lakseanemi – er en alvorlig fiskesykdom som normalt medfører at Mattilsynet krever at all fisk må slaktes ut. Det er ennå ikke verifisert at det er ILA, men likevel har Nordlaks startet å slakte laksen.

ILA er kun farlig for fisk. Laksen kan derfor – dersom den ellers holder mål kvalitetsmessig – omsettes på vanlig måte. Dersom det blir bekreftet ILA på lokaliteten, har Nordlaks fått bekreftet tre utbrudd på kort tid.

Nord i Raftsundet

I september ble det påvist ILA på lokaliteten Våtvika, som ligger tett sør for Storemolla i Vågan kommune. I desember ble det påvist ILA på lokaliteten Finnkjerka i Raftsundet. Denne lokaliteten ligger i Hadsel, men på grensa til Vågan.

Begge disse lokalitetene ble raskt tømt for fisk. Nå er det mistanke om ILA i nordenden av Raftsundet.

Horisontal smitte

Katrine Flostrand sier til VA at fiskesykdommen ILA smitter horisontalt. Det vil si at smitten beveger seg i sjøen. Derfor må det være kontrollert ferdsel ved anlegg som har påvist smitte.

Mattilsynet kan ikke slå fast at havstrømmene beveger seg i nordlig retning. Imidlertid har de tre utbruddene beveget seg nordover.

Det hører for øvrig også med til historien at et område ved Stamsund, som ligger nord for september-utbruddet ved Storemolla, tidligere er ILA-rammet. Dette området fikk en egen bekjempelsesforskrift onsdag.

Bekymret

Flostrand er bekymret for at flere anlegg nord for Helgeneshamn også skal bli smittet. Hun sier at oppdretterne må være sitt ansvar bevist og være føre føre-var.

-Da det ble påvist flere ILA -utbrudd i Astafjorden i perioden 2006-201, ble løsningen å brakklegge hele fjorden i ett år, sier hun.

Dersom utbruddet i dette området sprer seg, kan det være aktuelt å lage større bekjempelsessoner og bestemme at lokalitetene skal brakklegges i lengre tid.

Mattilsynet vet ikke årsaken til at ILA-sykdommen har bredt seg nordover gjennom Raftsundet.

-Det arbeider vi med å finne ut, sier hun til VA.

Godt rustet

Direktør i Nordlaks Oppdrett, Tor Anders Elvegård er ikke bekymret for situasjonen.

- Vi har hatt ILA-utbrudd før, og begynner etter hvert å bli drevne i å takle dette, sier han.

Elvegård peker på at fabrikken på Børøya har vokst seg til et moderne og effektivt anlegg, med stor kapasitet. Det er i tillegg spesielt rigget for sanitærslakting.

- Vi fikk forhøyet dødelighet ved ei merde på lokaliteten Helgeneshamn og etter rutinemessig undersøkelse ble det mistanke om ILA på denne fisken. Vi tok ut denne merden umiddelbart og vi har ikke økt dødelighet i de andre merdene.

Foreløpig er ikke mistanken bekreftet, men vi håndterer situasjonen som om det er ILA og fremskynder slaktingen av lokaliteten for å unngå å få et eventuelt utbrudd.

- Nordlaks har gode rutiner for å for å takle slike situasjoner, og er i stand til å slakte store volumer på kort tid, sier han.

Nordlaks har i dag en teoretisk kapasitet til å slakte 500 tonn fisk om dagen. Da de startet fabrikken hadde de en kapasitet på cirka  20 tonn.

- Et ILA-utbrudd er ikke så dramastisk i dag som det var for noen år siden.

Lite tap

Elvegård sier at Nordlaks rutinemessig vil brakklegge anlegget i tre måneder etter at anlegget er tømt, rengjort og desinfisert.

- Det ville vært gjort uansett, også under normale tilstander, sier han.

Økonomisk blir ikke tapet for Nordlaks så stort heller.

- Det har vært lite dødelighet og tap av fisk, og fisken er allikevel slakteklar. Så utover litt kortere produksjonstid og forskyvning i slaktetidspunkt har vi ikke noe tap.

Elvegård er ikke bekymret for at ILA-smitten skal bevege seg nordover.

- Alle anleggene som har hatt smitte ligger i samme område, så jeg er ikke så bekymret for at smitten beveger seg videre, sier Elvegård.