Nylig tapte festspillene en anbudskonflikt i Kofa (Klagenemda for offentlige anskaffelser) mot Audionor as. Saken sto om hvem som skulle levere tekniske tjenester for årene 2014 og 2015. Avtalen har en ramme på 1,3 millioner og skulle derfor vært utlyst i Doffin. I stedet inviterte festspillerne seks aktører til å gi tilbud.

Festspillene hevdet i sitt svar til Kofa at de var usikker på om de ble omfattet av regelverket. Kofa slo imidlertid fast at også Festspillene i Nord-Norge må forholde seg til det offentlige regelverket i forbindelse med innkjøp.

Kofa skriver: ”Nemda finner det i denne forbindelse tilstrekkelig å vise til at innklagede (festspillene red.anm.) mottar et generelt driftstilskudd fra staten for 2014 på kroner 13.295.000. Innklagede utøver altså sin aktivitet på normale markedsvilkår, og har ikke til formål å skape inntjening eller være selvfinansiert (...)”

Advokat: Alvorlig

Alle som mottar mer enn 50 prosent av inntekten fra det offentlige er underlagt anskaffelsesregelverket og Lov om offentlige anskaffelser. Loven sier blant annet at alle innkjøp over 500.000 kroner skal utlyses i Doffin (den nasjonale kunngjøringsdatabasen for offentlige anskaffelser). Innkjøp mellom 100.000 og 500.000 kroner skal også gjennom en konkurranse.

Spesialist på fagfeltet og advokat Gunnar Nedrum Aagaard i Advokatfirmaet Østgård, sier det er meget alvorlig at festspillene, som driver på offentlige midler, ikke har forstått hvilket regelverk de skal følge.

– Det er oppsiktsvekkende at de ikke har følt seg forpliktet til å følge regelverket. Men nå har Kofa gitt tydelig beskjed om at loven skal følges. Konkurransen som Audionor deltok i må gjennomføres på nytt. Avtalen med den valgte tekniske leverandør for 2014 og 2015 er ugyldig, sier han.

Aagaard mener styret og ledelsen har en jobb å gjøre.

– De må først gjennomgå alle innkjøp av en viss størrelse for å finne ut om en reell og forskriftsmessig konkurranse er gjennomført. Festspillene kan ikke være tjent med å bryte regelverket, sier han.

Useriøst

Festspilldirektør Tone Winje er uenig med advokaten og vil ikke gjennomføre en ny konkurranse om teknisk leverandør.

– Vi tapte på en formalfeil og derfor kommer vi ikke til å omgjøre den. Blant annet hadde den valgte leverandør en teknisk leder som vi vet har kompetanse og kjenner vår festival. Audionor kunne ikke opplyse hvem de ville bruke.

– For en utenforstående kan det virke som det er bekjentskap som avgjør hvem som får jobb hos dere?

– Det er direkte useriøst å hevde noe slikt. Det handler om å ha den rette kompetansen, slår hun fast med klar og tydelig stemme.

ALVORLIG: Advokat Gunnar Nedrum Aagaard i Advokatfirmaet Østgård, representerer Audionor, mener det er alvorlig at ikke Festspillene i Nord-Norge driver innenfor lovverket når de foretar større innkjøp. Foto: Advokatfirmaet Østgård. Foto: Advokatfirmaet Østgård