Glassmester søker unge, men ingen tar utdanningen. Espen Angell Fagermo, eier av Glass i Nor eiendom AS, forteller at bedriften har til sammen 13-14 ansatte, derav tre som holder til i lokalene i Harstad. Firmaet holder også til i Narvik der produksjonen foregår.

Det er et skrikende behov for lærlinger i Harstad, og Fagermo forteller at det lenge har vært et problem at ingen unge vil søke seg inn som lærling i yrket.

- Her er det utrolig gode muligheter og varierte arbeidsoppgaver, men det er lite fokus på dette faget. Samtidig øker etterspørselen av disse arbeidsoppgavene. Store glassflater i hus er veldig populært. Selve faget og det vi holder på med er lite kjent, sier Fagermo.

Labert søkertall

Eieren forteller at bedriften trenger lærlinger i begge byene.

- Jeg tar inn to-tre lærlinger på dagen hvis jeg får muligheten, sier Fagermo og legger til:

- Vi har søkt i årevis, men får ikke tak i lærlinger. Jeg tror den labre tallet bunner i videregående skoler og kunnskapen derfra. Dette er et smalt fag i forhold til for eksempel tømring, der søkertallene er stabile.

Han forteller at hele opplæringen kan foregå i bedriften.

- Vi har hatt en lærling som var ferdig hos oss forrige sommer, og han tok svennerbrevet.

- Bestemmer seg på forhånd

Glassmesterfaget har han imidlertid forsøkt å formidle i flere år.

- De fleste elevene har allerede bestemt seg før de kommer å besøker oss via skolen, sier Fagermo fortvilet.

- Jeg har holdt mye på med interiørglass. Det er også mange spesielle oppgaver, som foreksempel å lage altertavle i glass. Her er det sjeldent to like dager.

Det eneste som kreves for å komme til oss er første året på videregående.

- I Narvik har vi ikke fått inn en lærling på 15 år - til tross for stor anonsering. Jeg har aldri egentlig forstått hvorfor det er slik, for dette faget er fremtiden.