Den 3.mars arrangeres Music Freedom Day verden over for å feire musikk og ytringsfrihet, og for å støtte forfulgte musikere og komponister. Siden Freemuse (The World Forum On Music And Censorship) tok første initiativ i 2007 har mer enn 100 ulike aktører gjennomført arrangement i 36 land.

Fribymusikerne Abazar Hamid, Khaled Harara, Ramy Essam og Sina samles for første gang under Music Freedom Day i Harstad Kulturhus i morgen. Musikerne har for tiden opphold i Norge og Sverige, og har i sine hjemland fylt hus, torg og saler mens de fortsatt spilte der.

- Stor opplevelse

I Norge og Norden ser vi på det som en selvfølge at musikere og artister skal kunne opptre og fremføre sin musikk uten å risikere forfølgelse og trakassering. Dette er dessverre ikke en selvfølge mange steder på kloden.

En av dem som har merket dette er Harstads første fribymusiker, Abazar Hamid. Etter å ha rømt fra Sudan og bodd i eksil med sin familie i Kairo siden 2008, ankom fredssangeren Harstad i desember i fjor. Gjennom musikken håpte han å bringe fred til Sudan, og reiste rundt i landet i 2008 og forsøkte å reformere de tradisjonelle arabiske hat-sangerne, kjent som Janjaweed-kvinner. Dette arbeidet, samt kritikken han fremførte mot den korrupte regjering i landet, ga ham flere farlige fiender.

- Dette kommer til å bli en veldig stor opplevelse for meg. Det er fantastisk å få spille sammen med disse barna for de er utrolig flinke, sier Hamid som skal spille sammen med barnekoret «Hope Choir».

Spiller med barnekor

Barnekoret består av sangere fra Harstad Kulturskole og 5. klasse ved Kanebogen barneskole. Hamid påpeker at nervene er til stede før hans første offisielle opptreden som fribymusiker. Han vil fremføre sangene "Genocide", "Mahkama" og "Syrian Dream" som han har skrevet selv.

- Jeg ser fram til å spille sammen med dem for fred i Midt-Østen.

På tross av flere trusler fra sundanesere i eksil deltok han i å organisere Music Freedom Day i Kairo i flere år. Han medgir at Harstad allerede betyr mye for ham.

- Her er det et miljø for frihet. Jeg er i Norge på grunn av landets verdier, og for å kunne støtte folket mitt i hjemlandet gjennom musikken, sier fribymusikeren, og legger til:

- Jeg er langt fra mitt hjemland, men i Harstad er jeg på mange måter veldig nært. Det å kunne spille fritt betyr veldig mye for meg.

For første gang i Harstad

I tillegg til disse fire musikerne samler arrangementet politikere, representanter fra musikkorganisasjoner, kommuner, ytringsfrihetsorganisasjoner og musikerkolleger til konferanse ved Høgskolen i Harstad.

Harstad var verdens første by til å erklære seg som friby for musikk. Harstad tildeles The Freemuse Award på denne bakgrunn under Music Freedom Day.

- Det er nærliggende å bygge opp dette i Harstad. Arrangementet ligger godt tilrette her, og vi har et nært samarbeid med Troms Fylkeskommune, Kultur i Troms og Harstad, sier Jan Lothe Eriksen, prosjektmanager i SafeMUSE.

- Det vi ønsker er å vise publikum disse musikerne, og vise at det ikke er noen selvfølge å kunne stå på en scene å utrykke seg fritt. Det er også viktig for oss at disse musikerne møtes for å knytte kontakt, og samtidig samle et faglig miljø for å løfte frem ideen rundt fribyer.

POSITIVE: Jan Lothe Eriksen, prosjektmanager i SafeMUSE, og fribymusiker Abazar Hamid. Foto: Åse Hjelvik