Hvordan får du kontakt med noen i en ubåt? Det viser seg å være enklere enn vi trodde. Du bare banker på luka.

Det gjør vi søndag ettermiddag. Opp kommer kapteinløytnant Valland. Han gir oss tillatelse til å komme inn i ubåten, men ryggsekken må bli igjen.

- Det er mye overtro på en ubåt. Ryggsekker skal blant annet ikke ombord. Det betyr at man har pakket for sin siste reis, sier Valland.

Bedre enn du tror

Det er mange myter om livet på en ubåt. Valland hører stadig om hvor vanskelig det må være å bo i en båt hvor 26 personer deler 19 køyer, ikke har privatliv og tidvis får lite søvn på tokt som kan vare i mange uker,

- Det går faktisk veldig greit. Det er egentlig deilig å slippe telefon og internett, og bare være på sjøen.

Noe av det som gjør livet godt på en ubåt, er samholdet i mannskapet.

- Er det problemer, løser du det der og da. De aller fleste trives veldig godt. De første dagene kan være utfordrende, men etter hvert blir det rutine og dagene flyr.

Et av de viktigste velferdstiltakene er den gode maten.

- Vi har gourmetkokker om bord. Noen har jobbet på Kongeskipet. Middag er ofte dagens høydepunkt for mange.

Også menige på rundt 19 år får raskt mye ansvar i båten. Det gjør tjenesten meningsfylt, sier kapteinløytnanten.

- Mange søker gjerne videre tjeneste på kontrakt, og går videre på befalskurs og sjøkrigsskolen.

Patruljerer kysten

Harstad Tidende får omvisning i ubåten. Alle vegger er kledd med utstyr, skjermer, skap, rør og ventiler. I baugen er åtte torpedorør. På midten er perioskop og det største arbeidsområdet med plass til våpenkontroll og lyttestasjoner. Bakerst er motorene.

Periskopet, som ifølge noen koster mer enn et jagerfly, får vi også prøve. Vi ser NRKs kontorer, men får ikke tillatelse til å sende et skremmeskudd.

Båten forlater Harstad i dag, men hvor de skal vil Valland ikke si.

- Er det fiskeutstyr om bord?

- Ja.  Det hender at vi dykker opp og fisker. Det blir lange uker på besetningen og kanskje lite søvn. Da er det viktig å gjøre småting for å avreagere. En fisketur kan være det vi trenger da.

Ubåten Utsira er 60 meter lang og kan gå i 23 knops hastighet under vann. Et mannskap på 23 personer deler her 19 senger under tokt som kan vare i flere uker. Foto: Lars Richard Olsen