Møt personene som står for store deler av lovbruddene i Harstad. I de mest travle periodene er det ikke uvanlig at politiet treffer på noen av dem hver dag i uken. De står på gjengangerlisten som politiet oppdaterer fortløpende. Der står blant annet informasjon om hvor personen befinner seg. Sitter de inne, eller er de ute? Hvis personen ikke er i varetekt eller fengslet, vil de være blant de aller første som sjekkes hvis det skjer en kriminell handling av en bestemt type.

Slo til på onsdag

- Noen få står for en stor del av kriminaliteten i distriktet og binder opp en stor del av våre ressurser. Skjer det noe rundt disse, reagerer vi umiddelbart. Terskelen for å vurdere tiltak som varetekt er særdeles lav for denne gruppen. Det kan være et problem å få varetektsplasser, men da har vi i alle fall sendt et signal om at vi passer på, sier politistasjonssjef Morten Hole.

Selv om politiet gjør sitt beste for å vite hvor gjengangerne befinner seg, betyr det ikke alltid at de kan hindre dem i å begå lovbrudd. Dette ble igjen illustrert onsdag denne uken.

På morgenen kommer de ansatte i en bedrift på Stangnes på jobb. Der oppdager de spor etter innbrudd. Flere gjenstander mangler. De ringer politiet. Bare noen timer etterpå er tyvegodset funnet. En gjenganger, som inntil denne dagen har en saksmappe med 60 lovbrudd som venter på rettslig behandling, har nå 61 saker knyttet til sitt navn. Siste halvannet år er personen registrert i tilknytning til over 100 straffbare forhold.

Mannen er i 30-årene. Han er ikke strafferettslig tilregnelig.

Ikke tilregnelig

Det betyr at politiet kan ha dem i arrest mens lovbrudd etterforskes, men skal helst slippe ut så raskt som mulig. De kan ikke settes i varetekt, og kan ikke fengsles.

Les også: - Mannen som bryter seg inn hos oss trenger hjelp

- Dette begrenser våre muligheter til å redusere deres aktivitet ved fjerne dem fra gata. Person 1 vet at han slipper ut nesten med en gang han pågripes, noe som gjør at vi har lite å stille opp med i denne saken. Vi snakker om en person som har gjort innbrudd i samme bedrift 4-5 ganger.

Den andre personen vi skal fortelle om er en mann i 60-årene. Han gjør ikke innbrudd men har ukentlig, og til tider daglig, kontakt med politiet i forbindelse med ordensforstyrrelser, trusler, sjikane og legemsfornærmelser. I 2014 var personen registrert i rundt 150 meldinger i politiets datasystem. Han sover ofte av seg rus hos politiet. Andre ganger blir han kjørt hjem nesten daglig etter å ha skapt uro i Harstad sentrum. Heller ikke han er strafferettslig tilregnelig.

Politistasjonssjefen at sier dette er mennesker som faller mellom to stoler i skjæringspunktet mellom helsevesenet og rettssystemet. Politiet har i flere år henvendt seg til Harstad kommune om å finne en løsning på problemet. Den venter lovbryterne og politiet fremdeles på.

Les mer i papirutgaven av Harstad Tidende fredag.

STASJONSJEF: Morten Hole og politiet bruker store ressurser på gjengangerne. Foto: Lars Richard Olsen